Lavandula angustifolia

Lavandula angustifolia, lavendel, tilhører leppeblomstfamilien.

Foto fra: Hobro, Jylland, Danmark

Leppeblomstfamilien er en tofrøbladet familie av planter som kjennes på at stengelen er firkantet, bladene motsatte og blomstene har brede og flate kronblader (leppeformede) og er helkronede. Den omfatter 210 slekter.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Lamiaceae

Beskrivelse

Begeret er femtallig. Det samme er kronen, som har todelt overleppe og tredelt underleppe. Det er to lange og to korte pollenbærere, en pollenvei som er dannet av to fruktblad, og en griffel med todelt arr. Disse pollineres av insekter. Spaltefrukten er dannet av fire smånøtter og begeret sitter på til frukten modnes.

Utbredelse

Urter, busker og trær, i alt 3500 arter, er spredt over hele Jorden, hvorav mange finnes i middelhavslandene. I Norge finnes det cirka 30 viltvoksende arter og omtrent like mange tilfeldige, forvillede ugress- eller hageplanter.

Næringsinnhold

I kjertelhårene eller cellevevet inneholder de fleste artene eteriske oljer som blir brukt til krydder eller parfyme, en del også i medisinen. Særlig gir lavendel, peppermynte, krusemynte, timian, sar, kung og salvie gode, aromatiske oljer.

Mange dyrkes som prydplanter, for eksempel salvie, betonie, svinerot, Physostegia, hestemynte og Coleus.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

leppeblomstfamilien
Lamiaceae
Artsdatabanken-ID
102265
GBIF-ID
2497

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg