Kuhegrer. Av /Shuterstock. Begrenset gjenbruk

kuhegre

Kuhegre sees ofte omkring, eller som her oppe på ryggen til, større pattedyr.
kuhegre
Av /iStock.

Artikkelstart

Kuhegre er en fugleart i familien hegrer.

Faktaboks

Også kjent som
latin Bubulcus ibis engelsk cattle egret

Det latinske navnet bubulcus betyr «hører til husdyr», og kuhegrene er nært knyttet til buskap, også ved funn i Norge

Beskrivelse og levevis

Kuhegren er hvit, med oransjebrunt anstrøk på hode, rygg og bryst i hekkedrakt. Kuhegrene er betydelig mindre enn vår gråhegre og også mindre enn silkehegrer, som også er en hvit hegre. Kuhegrene kjennetegnes ved sitt gule nebb, kraftige hals og hode, og er omtrent 50-60 cm høye når de er sittende. Vekten er fra 270 til 510 gram. Den sees ofte blant buskap og ville pattedyr, og lever av insekter, små reptiler, amfibier og andre småkryp som skremmes opp når dyrene beveger seg gjennom markvegetasjonen. Kuhegrene hekker i kolonier, ofte med andre hegrearter.

Utbredelse og vandringer

Kuhegrenes nærmeste hekkeplasser til Norge er noen få par på de britiske øyer (frem til 2018), og arten kolonierer nordover i Frankrike. Det hekker også kuhegrer i Spania og Portugal. Arten er ellers vidt utbredt i Afrika og det sørlige Asia. Kuhegrens ekspansjon i Sør-Amerika og Nord-Amerika er en litt spesiell historie, da Sør-Amerika trolig ble kolonisert av fugler fra Afrika etter 1877. Første observasjon i USA var i Florida i 1941, og første hekkefunn der var i 1953. I dag hekker det kuhegre i alle USAs delstater utenom fire, og kuhegrene hekker også i fire delstater i Canada. Bare i delstaten Texas hekker det trolig over 600 000 par kuhegrer. Global populasjon er estimert til 4-10 millioner individer.

Kuhegrene er stort sett trekkfugler, og arten er observert ni ganger i Norge frem til 2018. De to første funnene var i Finnmark, i 1988 og 1999, og etter dette er arten registrert i Nordland, Trøndelag, Møre og Romsdal, Vestland, Agder og Telemark og Vestfold fylker.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Telfair II, R. C. (2020). Cattle Egret (Bubulcus ibis), version 1.0. In Birds of the World (S. M. Billerman, Editor). Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, NY, USA.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg