Skogselefantens støttenner er ganske rette og peker nedover.
.
Lisens: CC0

Skogselefant er verdens nest største landdyr og lever i regnskog i Sentral- og Vest-Afrika. Den ble først anerkjent som egen art i 2005 og har i dag status som kritisk truet.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Loxodonta cyclotis
Global rødlistestatus
CR - Kritisk truet

Beskrivelse

Skogselefanten er litt over halvparten så stor som sin nærmeste slektning, savanneelefanten. Snitthøyden fra bakken til toppen av nakken er 2,5 meter vekten ligger typisk rundt 3500 kilo. Allikevel ble alle de afrikanske elefantene ansett å tilhøre samme art helt frem til 2005. Støttennene til skogselefanten er rettere enn savanneelefantens støttenner, og peker nedover istedenfor utover. Dermed blir ikke skogselefantene hindret i å ta seg frem i tett skog.

Levevis

Skogselefanter trekker til våtmark under tørkeperioder.
.

Skogselefanten lever i tett, tropisk regnskog. Arten er mer spesialisert i matveien enn de andre elefantene og foretrekker å spise frukt, som den kan tilbakelegge store avstander for å finne. I tillegg til plantekosten trenger skogselefanten mineralsalter som den finner i vannhull og jord. I tørketiden trekker den til områder med våtmark. Skogselefanten spiller en viktig rolle i økosystemet ved å spre fruktsteiner fra mange store treslag.

Skogselefanten lever i små flokker på opptil ti individer. Ved kjønnsmodning blir hunnene igjen hos moren, mens hannene oppsøker nye områder. Voksne hanner lever alene og omgås andre elefanter kun i forbindelse med formering.

Skogselefanter er vanskelige å studere fordi de lever i tett skog. At de har vært anerkjent som egen art i så kort tid bidrar også til at det er begrenset med kunnskap om deres økologi. Man vet at de i snitt har lavere reproduksjon enn andre elefanter og at bestanden derfor er spesielt sårbar når antall individer reduseres.

Utbredelse og status

Kunnskapen om skogselefantens levevvis er begrenset. Her er et individ merket med GPS-sender i en nasjonalpark i Gabon.
.

Skogselefanten er utbredt i de fuktige skogene i Sentral- og Vest-Afrika. De finnes fortsatt i 20 land, men bestandene er stadig mer spredte og i sterk nedgang. Skogselefanten er regnet som kritisk truet av Verdens naturvernunion (IUCN).

Trusler

Snikskyting av skogselefant for elfenben som omsettes ulovlig er den største trusselen mot skogselefantens fremtidige overlevelse. Avskoging for tilrettelegging til landbruk, gruvedrift og infrastruktur fører til at elefantens leveområder stadig krymper (habitatreduksjon) og at konfliktnivået med mennesker øker.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Loxodonta cyclotis
GBIF-ID
2435349

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg