halogenider

Artikkelstart

Halogenider er fellesbetegnelse for forbindelser av to grunnstoffer hvor det ene er et grunnstoff i gruppe 17 i periodesystemet og det andre er et mer elektropositivt grunnstoff.

Faktaboks

Uttale
halogenˈider

Eksempler er NaCl (salt), CaCl2 (veisalt), CaF2 (flusspat), CBr4 (karbontetrabromid), HI (jodsyre) og IF5 (jodpentafluorid). I slike forbindelser opptrer halogen alltid med oksidasjonstall –I; enten som enverdige, negative ioner, eller i polare, kovalente bindinger (elektronparbindinger) hvor halogenet utgjør den negative delen av molekylet.

Typer

Saltaktige halogenider

Saltaktige halogenider er forbindelser med de mest elektropositive grunnstoffer, fremfor alt alkali- og jordalkalimetallene, f.eks. natriumklorid NaCl, kaliumbromid KBr, kalsiumfluorid CaF2, samt typiske metallhalogenider som FeCl3, CuCl2 og PbCl2. Disse kan oppfattes som salter av hydrogenhalogenidene HF, HCl, HBr og HI, har høye smeltepunkt, ofte over 1000 oC, og kokepunkt, de løses bedre i polare løsemidler (f.eks. vann) enn i upolare (f.eks. bensin) og leder elektrisk strøm både i løsning og som smelte. De krystalliserer i såkalte ionegitter.

Kovalente halogenider

Kovalente halogenider dannes med de middels elektronegative ikke-metallene, f.eks. karbontetraklorid CCl4 og silisiumtetrafluorid SiF4, videre med metaller med høye oksidasjonstall, f.eks. titantetraklorid TiCl4. De kovalente halogenidene er ofte molekylære, TiCl4 er f.eks. et tetraedrisk molekyl. Dette innebærer at de faste stoffene har lave smeltepunkter; de er flyktige, og mange av dem fordamper raskt ved romtemperatur.

Flyktigheten utnyttes til renfremstilling av metaller ved at metallet omdannes til halogenid som så kan drives av og eventuelt destilleres eller renses på annen måte. Rent titan blir i dag laget ved å omdanne det til titantetraklorid og så redusere det med kalsium. Anriket uran lages ved å separere 235UF6 fra 238UF6 i ultrasentrifuger.

Med komplekse halogenider forstås forbindelser som inneholder halogenholdige kompleksioner, f.eks. K2[PtCl6], kaliumheksakloroplatinat(IV).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg