BaSO4, forekommer i naturen som mineralet barytt. Kunstig fremstilles bariumsulfat ved å sette svovelsyre til en bariumkloridløsning: BaCl2 + H2SO4 = BaSO4 + 2HCl. Sulfatet faller ut som et tungt, hvitt bunnfall. Det er praktisk talt uløselig i vann og derfor ikke giftig slik som løselige bariumforbindelser.

Bariumsulfat brukes som kontrastmiddel ved røntgenfotografering av mage- og tarmsystem. Nesten alle hvite malinger, så vel vann- som oljebaserte inneholdt før bariumsulfat (barytthvitt, bariumsulfid). Som alternativ benyttet man titandioksid som pigment. Disse svertes ikke over tid i svovelholdig atmosfære.

Bariumsulfat benyttes dessuten som glattingsmiddel i kunsttrykkpapir, fotopapir og visittkort. Bariumsulfat blir videre brukt som fyllstoff i papir-, lær- og gummivarer og i tekstilindustrien som hvitevareappretur og til mattering av rayon. På grunn av sin ugjennomtrengelighet for radioaktiv stråling brukes bariumsulfat som bestanddel i tung betong ved bygging av strålingssikre anlegg. Store mengder av bariumsulfat blir brukt i oljeboringsindustrien som boreslam.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.