Bariumsulfat er en kjemisk forbindelse av barium, svovel og oksygen. Forbindelsen finnes i naturen som mineralet barytt. Bariumsulfat har kjemisk formel BaSO4.

Bariumsulfat kan fremstilles ved å sette svovelsyre, H2SO4, til en løsning av bariumklorid, BaCl2. Prosessen skjer etter reaksjonsligningen:

Ba2+(aq) + SO42–(aq) → BaSO4(s)

I reaksjonen over faller det ut som et tungt, hvitt bunnfall som er uløselig i vann, og som derfor ikke er giftig, slik de vannløselige bariumforbindelsene er.

Bruk

Bariumsulfat brukes som kontrastmiddel ved røntgenfotografering av mage- og tarmsystem. Tidligere inneholdt nesten alle hvite malinger, både vannbaserte og oljebaserte, bariumsulfat (barytthvitt, bariumsulfid). I dag brukes titandioksid.

Bariumsulfat benyttes dessuten som glattingsmiddel i kunsttrykkpapir, fotopapir og visittkort. Bariumsulfat blir også brukt som fyllstoff i papir-, lær- og gummivarer og i tekstilindustrien, som hvitevareappretur, og til mattering av rayon.

Siden bariumsulfat er ugjennomtrengelig for radioaktiv stråling, brukes bariumsulfat som bestanddel i tung betong ved bygging av strålingssikre anlegg. Store mengder bariumsulfat blir brukt i oljeboringsindustrien som boreslam.

Bolognastein er bariumsulfat funnet i naturen med spesielle egenskaper.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg