bariumsulfat

Artikkelstart

Bariumsulfat er en kjemisk forbindelse av barium, svovel og oksygen. Forbindelsen finnes i naturen som mineralet barytt. Bariumsulfat har kjemisk formel BaSO4.

Bariumsulfat kan fremstilles ved å sette svovelsyre, H2SO4, til en løsning av bariumklorid, BaCl2. Prosessen skjer etter reaksjonsligningen:

Ba2+(aq) + SO42–(aq) → BaSO4(s)

I reaksjonen over faller det ut som et tungt, hvitt bunnfall som er uløselig i vann, og som derfor ikke er giftig, slik de vannløselige bariumforbindelsene er.

Bruk

Bariumsulfat brukes som kontrastmiddel ved røntgenfotografering av mage- og tarmsystem. Tidligere inneholdt nesten alle hvite malinger, både vannbaserte og oljebaserte, bariumsulfat (barytthvitt, bariumsulfid). I dag brukes titandioksid.

Bariumsulfat benyttes dessuten som glattingsmiddel i kunsttrykkpapir, fotopapir og visittkort. Bariumsulfat blir også brukt som fyllstoff i papir-, lær- og gummivarer og i tekstilindustrien, som hvitevareappretur, og til mattering av rayon.

Siden bariumsulfat er ugjennomtrengelig for radioaktiv stråling, brukes bariumsulfat som bestanddel i tung betong ved bygging av strålingssikre anlegg. Store mengder bariumsulfat blir brukt i oljeboringsindustrien som boreslam.

Bolognastein er bariumsulfat funnet i naturen med spesielle egenskaper.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg