Photoshop, program for digital bildebehandling, utviklet av Thomas og John Knoll på slutten av 1980-årene under navnene Display og ImagePro. Programmet ble kjøpt av det store programvarehuset Adobe i 1989 og lansert på markedet i 1990 som Photoshop 1.0 for Mac OS. Photoshop for Windows ble lansert i 1994. Det har siden vært nærmest enerådende på markedet for profesjonell bildebehandling, og er en del av den typiske grafikerens faste verktøykasse sammen med tegneprogrammet Illustrator (også fra Adobe) og ombrekkingsprogrammet Quark Xpress, som er under stadig større press fra Adobes egen InDesign.

Photoshop har vært under kontinuerlig utvikling siden 1990, med gjennomsnittlig rundt halvannet år mellom hver store oppgradering. Programmet har støtte for tekst og noe vektorgrafikk, og en overflod av verktøyer for å retusjere og bearbeide bilder. Et stort antall utviklere tilbyr egne tillegg til Photoshop for å utvide funksjonaliteten enda mer.

Adobe Photoshop Elements er en rimeligere versjon beregnet for amatørmarkedet, men dekker likevel svært profesjonelle krav, blant annet til råfilkonvertering.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.