Photoshop er et program for digital bildebehandling som ble utviklet av Thomas og John Knoll på slutten av 1980-årene under navnene Display og ImagePro. Programmet ble kjøpt av det store programvarehuset Adobe i 1989 og lansert på markedet i 1990 som Photoshop 1.0 for MacOS. Photoshop for Windows ble lansert i 1994. Det har siden vært nærmest enerådende på markedet for profesjonell bildebehandling og er en del av den typiske grafikerens faste verktøykasse sammen med tegneprogrammet Illustrator og ombrekkingsprogrammet InDesign, også fra Adobe.

Photoshop har vært under kontinuerlig utvikling siden 1990, med gjennomsnittlig rundt halvannet år mellom hver store oppgradering. Programmet har støtte for tekst og noe vektorgrafikk og en overflod av verktøyer for å retusjere og bearbeide bilder. Et stort antall utviklere tilbyr egne tillegg til Photoshop for å utvide funksjonaliteten enda mer.

Adobe Photoshop Elements er en rimeligere versjon beregnet for amatørmarkedet, men dekker likevel svært profesjonelle krav, blant annet til råfilkonvertering.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg