Thomas Gainsborough

Faktaboks

Thomas Gainsborough
Uttale
gˈeinzbərə
Født
14. mai 1727, Sudbury, Storbritannia
Død
2. august 1788, London, Storbritannia
Selvportrett
Av .
Thomas Gainsborough er en representant for den engelske romantiske tradisjonen der landskapsmaleriene skulle males med bakgrunn i følelsen for naturens storhet og kjærligheten til hjemstedet. The Watering Place (1777)
Av .

Artikkelstart

Thomas Gainsborough var en britisk maler. Ved siden av Joshua Reynolds var han den fremste britiske maleren i andre halvdel av 1700-tallet.

Gainsborough ble utdannet i London fra 1740, der han var assistent for den franske kobberstikker Hubert Gravelot og sannsynligvis mottok inntrykk av Francis Hayman. Han ble også inspirert av 1600-tallets nederlandske landskapsmaleri, og selv om han livnærte seg som portrettmaler, trer landskapsmotiver gjerne frem også i portrettene, for eksempel i Mr. and Mrs. Andrews (cirka 1750) og i Painter's Daughters Chasing a Butterfly (1758).

Etter å ha bodd i hjemtraktene Suffolk fra 1748, slo han seg i 1759 ned i Bath, der han fikk en stor kundekrets som portrettmaler for badebyens fasjonable besøkende. I denne perioden utviklet han en elegant portrettstil inspirert av Anthonis van Dyck, noe som for eksempel kommer til uttrykk i The Blue Boy (cirka 1770). Han malte gjerne legemsstore bilder der han med forkjærlighet plasserte personene i naturomgivelser.

Han ble i 1768 innvalgt som en av Royal Academys første medlemmer, og flyttet i 1774 til London, der han blant annet malte medlemmer av kongehuset. I portrettkunsten blir hans teknikk stadig mer blendende, fremstillingen lett og luftig, som i for eksempel The Morning Walk (1785). Samtidig malte han fortsatt landskaper, gjerne med staffasje av mennesker og dyr. Et slikt kjent landskapsbilde er The Watering Place (1777). Han var også virksom som tegner og grafiker.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Rosenthal, Michael: The art of Thomas Gainsborough, 1999, isbn 0-300-08137-5, Finn boken
  • Rosenthal, Michael & Martin Myrone, red.: Gainsborough, 2002 (utstillingskatalog), isbn 1-85437-397-8, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg