Faktaboks

Ernst Ludwig Kirchner
Uttale
kˈirchner
Født
6. mai 1880, Aschaffenburg, Tyskland
Død
15. juni 1938, Davos, Sveits
Kvinnelig akt  med hatt
Kvinnelig akt med hatt, malt av Ernst Ludwig Kirchner i 1911. Olje på lerret, 76 × 70 cm. Wallraf-Richartz-Museum, Köln.
Kvinnelig akt med hatt
Av .

Ernst Ludwig Kirchner. Maleren som soldat, 1915. Maleri, beskåret. Allen Memorial Art Museum, Oberlin, Ohio.

.
Lisens: fri

Ernst Ludwig Kirchner var en tysk maler og grafiker. Han var medstifter av kunstnergruppen Brücke i Dresden i 1905 og en av de mest fremtredende representantene for tysk ekspresjonisme. I likhet med resten av gruppemedlemmene var Kirchner utdannet innen arkitektur og i hovedsak selvlært som billedkunstner. Dette samsvarte også med deres ønske om fullstendig kunstnerisk frihet fra akademikunsten som de betraktet som overfladisk og livløs. Kirchner fremhevet såkalt primitiv kunst fra Afrika og Stillehavsøyene samt fortidens tyske mestere – Cranach og Dürer – som sine eneste inspirasjonskilder.

Imidlertid mottok han også impulser fra den samtidige europeiske avantgarden. Spesielt så man trekk fra van Gogh, Munch og Matisse i den første fasen av hans kunstnerkarriere. Motivkretsen på denne tiden var preget av fargesterke og ofte erotiserte nakenakter skildret i kunstnerstudioet eller i naturen. Han viste i tillegg interesse for urbane fenomener – først og fremst gjennom ekspressive fremstillinger av sirkus- og vaudevilleforestillinger, men også rene bylandskaper.

I 1911 forflyttet Brücke-gruppen seg til Berlin og den pulserende storbygaten ble et hovedtema for Kirchner. Nye impulser fra fransk kubisme og italiensk futurisme kom tydelig til syne samt en sterkere dreining mot tysk gotikk og renessansekunst. Dette ga utslag i skarpere struktur og stilisering preget av angulære former i stedet for den myke, lineære stilen han hadde utøvet i Dresden. Hans malerier og grafikk fikk i større grad en geometrisk oppbygning samt et fokus på bevegelse og instabilitet forsterket av forvridde perspektiver. Til tross for gjenkjennelige inspirasjonskilder omformet Kirchner disse til en særegen ekspresjonistisk stil og Berlin-perioden markerte for mange hans karrieremessige høydepunkt.

Utbruddet av første verdenskrig og eskalerende rusproblemer tærte etter hvert hardt på Kirchners psykiske og fysiske tilstand. Etter lengre opphold på diverse sanatorier flyttet han i 1917 til den sveitsiske fjellheimen i nærheten av Davos. Der levde han tilbaketrukket resten av sitt liv, men han fortsatte et aktivt kunstnervirke. Fargesterke interiørbilder og alpelandskaper dominerte, og inspirert av blant andre Picasso ble hans kunst gradvis mer abstrahert.

Under naziregimet ble Kirchners verker stemplet som «entartet» og fjernet fra tyske museer. Nye psykiske sammenbrudd fulgte og han tok sitt eget liv i 1938.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg