Faktaboks

Uttale
ˈesiks

Essex er et fylke og et grevskap i Storbritannia, i det sørøstlige England. Essex hadde 1 724 950 innbyggere ved folketellingen i 2011 og et areal på 3674 kvadratkilometer. Chelmsford er administrasjonssenter og dessuten sete for bispedømmet, mens byene med størst befolkning er Basildon, Southend-on-Sea og Thurrock.

Natur

Essex har et bakket landskap med enkelte kalk-klipper i nord, og det høyeste punktet er Chrishall Common på 147 meter over havet. I sør finnes dype fjorder og langs kysten mange øyer. I det indre finnes et bølget, skogkledd landskap. Essex har også store jordbruksarealer. Det lovbestemte grøntbeltet Metropolitan Green Belt har effektivt forhindret utbredelsen av London, selv om den riktignok inneholder de nye byene Basildon og Harlow. Disse ble opprettet for å gi erstatningsboliger til londonere etter ødeleggelsen under andre verdenskrig. Epping Forest forhindrer også utbredelsen av Stor-London.

Næringsliv

Mesteparten av Essex ligger innenfor Londons pendlingsomland, og er sterkt preget av nærheten til hovedstaden. Den sørvestlige delen av Essex er mer eller mindre sammenvokst med London.

I den nordlige delen av Essex dyrkes korn, sukkerbeter, frukt og grønnsaker, mens melkeproduksjonen er viktigst i sør. Colne-estuaret er kjent for sin østersavl. En vesentlig del av trafikken på Londons havn går over Tilbury ved Themsen. Ved Shellhaven, Coryton og Canvey Island ved munningen av Themsen ligger store petrokjemiske og kjemiske industrianlegg. I Bradwell-on-Sea er det etablert et kjernekraftverk. Langs kysten ligger flere populære badesteder, blant annet Southend-on-Sea og Clacton-on-Sea, mens Harwich er en viktig fergehavn med forbindelse til kontinentet.

Historie

Fordi det var mangel på lokal stein i Essex, ble tømmer i stor grad brukt som bygningsmateriale i middelalderen, og mange bindingsverkshus har overlevd og fremstår i dag både pusset og fargevasket.

Da jernbanen ble utbygget på 1800-tallet tiltrakk badebyene ved Southend og på Tendringkysten seg mennesker fra London, enten det var for å bade, trekke seg tilbake som pensjonister eller bosette seg for å pendle til London. Denne utviklingen innen næringsliv, bolig og rekreasjon har fortsatt fram til i dag, men til tross for nærheten til storbyen framstår mye av Essex som landlig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg