nepe

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Nepe er en flerårig art i korsblomstfamilien.

Faktaboks

Også kjent som
Brassica rapa ssp. rapa
Etymologi
latin napus
Vitenskapelig navn
Brassica rapa subsp. rapa

Den har en tykk, kjøttfull og saftig «rot», som i virkeligheten utgjøres av nedre stengeldeler. Blomstene er oransjegule eller sitrongule. Bladene sitter i rosett uten felles hals, og de er rent grønne og hårete.

Nepe regnes ofte å stamme fra åkerkål, men de store variasjoner i mange karakterer gjør det sannsynlig at plantene stammer fra krysninger mellom flere arter. Bladene er hele eller delte, knollen (roten) er flatrund, rund eller lang, hvit eller gul, ofte tofarget med grønn eller fiolettrød skolt. Ofte skjelnes det mellom grønnsaken matnepe og fôrnepe (turnips).

Nepe dyrkes over hele landet. Den er dyrket i Norge fra 1200-tallet, men dyrkingen gikk sterkt tilbake da poteten ble innført. På 1700-tallet kom dyrkingen til fôr fra England, derav betegnelsen turnips, som er engelsk for fôrnepe. På 1900-tallet ble nepe som rotvekst delvis fortrengt av kålrot og bete. Vanlig avling per dekar av turnips er 5000 kilo rot og 2000 kilo blad, tilsvarende 600 kilo bygg i fôrverdi. Matnepe gir – på grunn av høyere tørrstoffinnhold – like stor mengde tørrstoff per dekar, gitt at den er fullt utvokst.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

nepe
Brassica rapa subsp. rapa
Artsdatabanken-ID
101122
GBIF-ID
7225636

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg