Matnepe, sorter av nepe som brukes i matlaging. Matnepe er mest tidlige, småvokste, runde, flatrunde, ovale eller avlange sorter som er helt hvite eller har en fiolett, grønn eller gul farge rundt bladfestet. Høstes nepene etter mer enn ca. 6 ukers vekst, får den en besk smak og hard eller treen konsistens. Bare i de nordligste landsdelene dyrkes noe større og oftest gule sorter senere i sesongen, disse er egnet til vinterlagring. Den mer sjeldne tidligsorten bladnepe dyrkes for bladenes og stilkenes skyld. Matnepe brukes rå til salat og råkost, eller kokes, stues eller gratineres. Matnepe inneholder ca. 16 mg vitamin C, 300 mg kalium, 2,8 g kostfiber, 90 % vann, 0,3 g fett og 105 kJ tilført energi per 100 g spiselig vare.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.