nepe
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Matnepe er sorter av nepe som brukes i matlaging.

Faktaboks

Også kjent som
mainepe

Matnepe er småvokste rotfrukter som er runde, flatrunde, ovale eller avlange. De er helt hvite eller har en fiolett, grønn eller gul farge rundt bladfestet. Høstes nepene etter mer enn cirka seks ukers vekst får de en besk smak og hard eller treen konsistens. De regnes derfor som tidlige rotfrukter, fordi de høstes tidlig. Bare i de nordligste landsdelene dyrkes noe større og oftest gule sorter senere i sesongen. Disse er egnet til vinterlagring. Den mer sjeldne sorten bladnepe dyrkes for bladenes og stilkenes skyld.

Kulturhistorie

Nepe har vært dyrka i Norge i hvert fall siden vikingtida. Magnus Lagabøters Landslov nevner eksplisitt straff for tyveri i andres nepebed («Ef maðr steler epplum eða næpom») sammen med kvann, epler, erter, bønner og all den frukt som folk hegner med gjerder eller gjeter.

I boka Planter og tradisjon (1975) skriver botanikeren Ove Arbo Høeg om gamle tradisjoner knyttet til matnepe. Det var tradisjon for å tro at neper kunne varsle været. Hvis nepe- eller kålrotplantene hang med bladene, skulle det varsle regn. Men dette var sannsynligvis ønsketenkning fra bondens side. Høeg beskriver også en lek kalt nepereven, en slags huskelek der hovedspilleren ser på et mønster av nepe- eller kålrotbiter på et bord, og så setter seg under bordet og skal prøve å huske mønsteret.

Næringsinnhold

Matnepe brukes rå til salat og råkost, eller kokes, stues eller gratineres. Ifølge Mattilsynet (Matvaretabellen) inneholder den rundt 31 mg vitamin C, 280 mg kalium, 2 g kostfiber, 91 prosent vann, 0,3 g fett og 122 kJ tilført energi per 100 g spiselig vare.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg