Herbert Kroemer

Faktaboks

Herbert Kroemer
født:
1928

Herbert Kroemer, tysk-amerikansk fysiker, fra 1976 professor ved Department of Electrical and Computer Engineering – Department of Materials, University of California, Santa Barbara, USA. Kromer tok doktorgrad i fysikk ved universitet i Göttingen 1952, og var ansatt ved RCA Laboratories, Princeton, USA, 1954–57, og ved Varian Associates, Palo Alto, USA 1959–66. Han var professor i fysikk ved University of Colorado, Boulder 1968–76.

I sin forskning er Kroemer kjent for å engasjere seg i problemstillinger som ligger langt frem i tid i forhold til pågående forskningprosjekter. Allerede i 1950-årene arbeidet han med såkalte bipolare transistorer, og i 1963 foreslo han en laser basert på heterostruktur, et viktig arbeid for utvikling av halvlederlaseren. Kroemer arbeider nå hovedsakelig innenfor materialforskning, bl.a. med halvlederhybrid-strukturer og superledere.

Kroemer har mottatt en rekke priser, både fra amerikanske og europeiske institusjoner og universiteter. Han har publisert et stort antall artikler, også av teknisk karakter. Mottok Nobelprisen i fysikk 2000 sammen med Z. I. Alfarov og J. S. Kilby for utviklingen av halvlederstrukturer for høyhastighets- og optoelektronikk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg