Herbert Kroemer, tysk-amerikansk fysiker, fra 1976 professor ved Department of Electrical and Computer Engineering – Department of Materials, University of California, Santa Barbara, USA. Kromer tok doktorgrad i fysikk ved universitet i Göttingen 1952, og var ansatt ved RCA Laboratories, Princeton, USA, 1954–57, og ved Varian Associates, Palo Alto, USA 1959–66. Han var professor i fysikk ved University of Colorado, Boulder 1968–76.

I sin forskning er Kroemer kjent for å engasjere seg i problemstillinger som ligger langt frem i tid i forhold til pågående forskningprosjekter. Allerede i 1950-årene arbeidet han med såkalte bipolare transistorer, og i 1963 foreslo han en laser basert på heterostruktur, et viktig arbeid for utvikling av halvlederlaseren. Kroemer arbeider nå hovedsakelig innenfor materialforskning, bl.a. med halvlederhybrid-strukturer og superledere.

Kroemer har mottatt en rekke priser, både fra amerikanske og europeiske institusjoner og universiteter. Han har publisert et stort antall artikler, også av teknisk karakter. Mottok Nobelprisen i fysikk 2000 sammen med Z. I. Alfarov og J. S. Kilby for utviklingen av halvlederstrukturer for høyhastighets- og optoelektronikk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.