Herbert Kroemer

Faktaboks

Herbert Kroemer
Født
25. august 1928

Artikkelstart

Herbert Kroemer er tysk-amerikansk fysiker blant annet kjent for arbeid med lasere, materialforskning og superledere. Han mottok Nobelprisen i fysikk i 2000 sammen med Zhores I. Alfarov og Jack S. Kilby for utviklingen av halvlederstrukturer for høyhastighetselektronikk og optoelektronikk.

Biografi

Kromer tok doktorgrad i fysikk ved universitet i Göttingen 1952, og var ansatt ved RCA Laboratories, Princeton, USA, i 1954–1957, og ved Varian Associates, Palo Alto, USA i 1959–1966. Han var professor i fysikk ved University of Colorado, Boulder i 1968–1976. Siden 1976 har han vært professor ved Department of Electrical and Computer Engineering – Department of Materials, University of California, Santa Barbara, USA.

Forskning

I sin forskning er Kroemer kjent for å engasjere seg i problemstillinger som ligger langt frem i tid i forhold til pågående forskningprosjekter. Allerede i 1950-årene arbeidet han med såkalte bipolare transistorer, og i 1963 foreslo han å utnytte halvledere til å konstruere en ny type lasere. Kroemer arbeider nå hovedsakelig innenfor materialforskning, blant annet med materialer som inneholder halvledende stoffer, og med superledere. Kroemer har publisert et stort antall vitenskapelige artikler.

Æresbevisninger

Kroemer har, i tillegg til nobelprisen i 2000, mottatt en rekke priser, både fra amerikanske og europeiske institusjoner og universiteter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg