Nanorør er svært små rør av grunnstoffet karbon. De er bare noen nanometer (milliarddels meter) i diameter, men flere tusen nanometer lange. Nanorør av karbon er sterkere enn noe annet kjent stoff og lettere enn aluminium. De kan bøyes og rettes opp igjen uten å ta skade og de kan lede opptil 1000 ganger mer strøm enn en vanlig kobberledning.

Enkeltveggede nanorør (SWNT) har vegger med tykkelse som tilsvarer ett enkelt karbonatom. Flerveggede nanorør (MWNT) har flere slike vegger utenpå hverandre. 

Diameteren til nanorørene er typisk mellom 1 og 50 nanometer, lengden er typisk fra noen få mikrometer til noen millimeter. Verdens lengste nanorør er flere titalls centimeter lang.

Nanorør ble første gang framstilt av den japanske kjemikeren Sumio Iijima i 1991.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

22. oktober 2016 skrev Nina Kristiansen

Hei. Slo opp nanorør. forsto ingenting. Jeg har disse spørsmålene til teksten: hva er modifikasjon av karbon. Hva betyr: sylindriske rør, tråder - er det begge deler? Hva er en nanomenter? Altså lurer jeg på hvor store de er? Hva er flerveggede nanorør? Er det enkeltveggede eller flerveggede eller begge som er omtalt over? hva betyr å "deponere hydrokarboner i gassfase på en katalysator". Og hva betyr: "Enkeltveggede nanorør (SWNT) dannes når karbon og en katalysator samtidig ledes inn i en lysbue i edelgassatmosfære." Og ikke minst: hvem lager nanorør, hvor skjer det? Skjer det ofte? Har vi det rundt oss i huset vårt? Har det flere bruksmåter enn å lede strøm?

27. oktober 2016 svarte Andreas Tjernshaugen

Hei Nina, nå har vi revidert litt, så artikkelen forklarer bedre hva nanorør er. Etter hvert skal vi forsøke å få inn mer informasjon om hva nanorør brukes til og hvordan de lages.

26. oktober 2016 skrev Andreas Tjernshaugen

Hei Nina, takk for kommentar. Vi er helt enige i at denne artikkelen er for vanskelig å forstå, og arbeider med å forbedre den. Beste hilsen Andreas Tjernshaugen, redaktør.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.