Nanorør er svært små rør med ytre diameter mindre enn 100 nanometer, og med lengde som kan variere fra noen få mikrometer til flere titalls centimeter. Avhengig av hvilket materiale nanorørene er laget av, kan de fremvise svært høy strekkfasthet og elektrisk ledningsevne.

Beskrivelse

Karbonnanorør har blitt studert siden 1950-tallet, men interessen for dem steg betraktelig etter en rapport av den japanske forskeren Sumio Iijima i 1991. Siden den gang har en rekke nanorør med ulike kjemiske sammensetninger blitt fremstilt. Nanorør brukes til ulike ting, avhengig av hva de er laget av.

Nanorør kan lages av for eksempel karbon, silisium, galliumnitrid, bornitrid eller titandioksid. Videre har forskning vist at nanorør kan lages av biomolekyler, for eksempel DNA.

Karbonnanorør står i en særstilling når det gjelder styrke og elektrisk ledningsevne. Man skiller mellom enkeltveggede karbonnanorør (engelsk SWCNT, single-wall carbon nanotube) som har vegger med tykkelse som tilsvarer ett enkelt karbonatom, og flerveggede karbon-nanorør (engelsk MWCNT, multi-wall carbon nanotube) som har flere slike vegger utenpå hverandre. Elektronene kan bevege seg nokså fritt langs karbonnanorør, som gjør dem til gode elektriske ledere. De gode elektriske og mekaniske egenskapene gjør at man kan blande karbonnanorør inn i polymerer slik at de blir både sterkere og elektrisk ledende.

Bruksområder

Nanorør laget av titandioksid tenkes å ha anvendelser i solceller, mens nanorør laget av galliumnitrid har et båndgap som gjør disse interessante innen anvendelser i optisk kommunikasjon. Celler kan i noen tilfeller kommunisere seg i mellom enten elektrisk, kjemisk eller mekanisk gjennom nanorør laget av biomolekyler.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer (3)

skrev Nina Kristiansen

Hei. Slo opp nanorør. forsto ingenting. Jeg har disse spørsmålene til teksten: hva er modifikasjon av karbon. Hva betyr: sylindriske rør, tråder - er det begge deler? Hva er en nanomenter? Altså lurer jeg på hvor store de er? Hva er flerveggede nanorør? Er det enkeltveggede eller flerveggede eller begge som er omtalt over? hva betyr å "deponere hydrokarboner i gassfase på en katalysator". Og hva betyr: "Enkeltveggede nanorør (SWNT) dannes når karbon og en katalysator samtidig ledes inn i en lysbue i edelgassatmosfære." Og ikke minst: hvem lager nanorør, hvor skjer det? Skjer det ofte? Har vi det rundt oss i huset vårt? Har det flere bruksmåter enn å lede strøm?

svarte Andreas Tjernshaugen

Hei Nina, nå har vi revidert litt, så artikkelen forklarer bedre hva nanorør er. Etter hvert skal vi forsøke å få inn mer informasjon om hva nanorør brukes til og hvordan de lages.

skrev Andreas Tjernshaugen

Hei Nina, takk for kommentar. Vi er helt enige i at denne artikkelen er for vanskelig å forstå, og arbeider med å forbedre den. Beste hilsen Andreas Tjernshaugen, redaktør.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg