Moores lov sier at det mest økonomiske antall transistorer som kan integreres på én integrert krets fordobles hver 24. måned.

Bakgrunn

I 1965 hadde Gordon E. Moore, som da var FOU-ansvarlig hos Fairchild Semiconductor, observert at for hvert år som hadde gått siden den første kommersielle integrerte kretsen ble produsert 7 år tidligere, så hadde antallet transistorer på hver krets blitt doblet for hvert år. Han mente at dette ville være det mest optimale også for de neste 10 årene, når man så på prisen per transistor.

Han skrev en artikkel om dette i Electronics, som senere er trykket på nytt i Proceedings of the IEEE.

Det er ikke en lov som er basert på fysiske egenskaper, men en prediksjon basert på observasjoner. I 1975 ble den forventede fordoblingstiden endret til 24 måneder på grunn av endringer i teknologien.

Bruk

Halvlederindustrien over hele verden samarbeider om å forbedre teknologien, og de setter opp mål som må nåes underveis for kunne fortsette denne utviklingen.

Forbrukerne forventer at mobiltelefoner og annet elektronisk utstyr blir bedre neste år til samme pris som nå.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • G. E. Moore, «Cramming more components onto integrated circuits» Electronics, vol. 38, pp. 114-117, 19.04.1965 1965.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg