Buckminsterfulleren, kuleformet molekyl som består av 60 karbonatomer. Hvert karbonatom er bundet til tre andre karbonatomer som i grafitt (se karbon). Til sammen danner de 60 karbonatomene 12 ringer med 5 karbonatomer i  hver ring og 20 ringer med 6 karbonatomer i hver ring.  En fotball er sydd sammen på en slik måte at den ligner dette molekylet (se bildet).

I 1970 antydet den japanske teoretikeren Eiji Osawa (1935-) at C60 kunne eksistere; han foreslo også riktig struktur for molekylet (1973), men forslagene ble ikke fulgt opp.

C60 ble funnet ved et tilfelle av briten Harold W. Kroto og amerikanerne Richard Smalley og Robert Curl i 1985, og fremstilt i makroskopiske mengder i 1990. De oppkalte molekylet buckminsterfulleren etter den amerikanske arkitekten R. Buckminster Fuller som hadde laget bygninger som lignet. Det er fremstilt flere lignende molekyler se fullerener, men buckminsterfulleren er det enkleste og mest symmetriske.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

29. mai 2016 skrev Lars Mæhlum

Artikkelen har fått et løft, med fin illustrasjon. Burde det fylles på noe om anvendelsesområde, f.eks. koblingen mot superledere? Jeg har sett molekylet omtalt i Teknisk ukeblad som Bucky-baller, men det er kanskje lite fagmessig?

29. mai 2016 svarte Bjørn Pedersen

Hei
Det var mye styr til å begynne med om disse fullerenerne, men jeg har inntrykk av at det har roet seg. Det er laget et salt, Rb3C60, som er en supraleder, men om den har fått noen anvendelse kjenner jeg ikke til. Det var snakk om mange anvendelser, men om noen har blitt realisert har jeg ikke hørt. Det hotteste for tiden på dette feltet er grafen (se karbon i snl.no)) Mvh Bjørn

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.