buckminsterfulleren

Molekylmodell av C60 og en fotball

Artikkelstart

Buckminsterfulleren er en kjemisk forbindelse av karbon. Forbindelsen består av 60 karbonatomer i et kuleformet molekyl. Hvert karbonatom er bundet til tre andre karbonatomer som i grafitt. Til sammen danner de 60 karbonatomene 12 ringer med 5 karbonatomer i hver ring og 20 ringer med 6 karbonatomer i hver ring. En fotball er sydd sammen på en slik måte at den ligner dette molekylet (se bildet). Den kjemiske formelen til buckminsterfulleren er C60.

Faktaboks

Uttale
bˈøkkminsterfullerˈen

I 1970 antydet den japanske teoretikeren Eiji Osawa (1935–) at C60 kunne eksistere. Han foreslo også riktig struktur for molekylet i 1973, men forslagene ble ikke fulgt opp.

Det var først i 1985 at C60 ble funnet av briten Harold W. Kroto og amerikanerne Richard Smalley og Robert Curl, og i 1990 ble forbindelsen fremstilt i makroskopiske mengder. De oppkalte molekylet buckminsterfulleren etter den amerikanske arkitekten R. Buckminster Fuller, som hadde laget bygninger som lignet.

Det er fremstilt flere lignende molekyler (fullerener), men buckminsterfulleren er det enkleste og mest symmetriske.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Lars Mæhlum

Artikkelen har fått et løft, med fin illustrasjon. Burde det fylles på noe om anvendelsesområde, f.eks. koblingen mot superledere? Jeg har sett molekylet omtalt i Teknisk ukeblad som Bucky-baller, men det er kanskje lite fagmessig?

svarte Bjørn Pedersen

Hei Det var mye styr til å begynne med om disse fullerenerne, men jeg har inntrykk av at det har roet seg. Det er laget et salt, Rb3C60, som er en supraleder, men om den har fått noen anvendelse kjenner jeg ikke til. Det var snakk om mange anvendelser, men om noen har blitt realisert har jeg ikke hørt. Det hotteste for tiden på dette feltet er grafen (se karbon i snl.no)) Mvh Bjørn

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg