Faktaboks

Eric Drexler

Kim Eric Drexler, K. Eric Drexler

Født
25. april 1955, California
Virke
forsker, ingeniør
Eric Drexler, 2013
Eric Drexler, 2013
Av /Wikimedia Commons.
Lisens: CC BY SA 3.0

Eric Drexler er en amerikansk forsker og regnes som en av grunnleggerne av nanoteknologi som fagfelt. Han var blant de første som brukte begrepet nanoteknologi i sine utgivelser og er spesielt kjent for sine studier på molekylær nanoteknologi.

Han er opphavspersonen til tankeeksperimentet gray goo, som han introduserte i boken «Engines of Creation: The Coming Era of Nanotechnology» i 1986. Boken er brukt som utgangspunkt for standardisering av fagbegreper innenfor nanoteknologi av Den internasjonale standardiseringsorganisasjonen, ISO.

Utdanning

Drexler studerte ved MIT hvor han tok en bachelorgrad i tverrfaglige vitenskaper i 1977, en mastergrad i luft- og romfartsteknikk i 1979 og en doktorgrad i molekylær nanoteknologi i 1991, den aller første av sitt slag. Han deltok på NASAs sommerstudier i 1975 og 1976, som hadde stor innflytelse på hans masteroppgave «Design of a High Performance Solar Sail System».

Virksomhet

Molekylær nanoteknologi

Drexler regnes av mange som grunnleggeren av feltet molekylær nanoteknologi. Han hentet likevel mye inspirasjon fra Richard Feynman. Drexler mente det ville være mulig å bygge nanostrukturer fra bunnen av, det vil si helt fra enkeltatomer og enkeltmolekyler. Slike metoder kalles «bottom-up methods» på engelsk, som kan oversettes til nedenfra-og-opp-metoder. Man kan også bruke teknikker som bryter ned større strukturer til nanostrukturer, slik som fotolitografi. Disse kalles «top-down methods», altså ovenfra-og-ned-metoder. På 1980-tallet da Drexler startet sitt arbeid innenfor nanoteknologi, ble nanostrukturer stort sett laget ved hjelp av ovenfra-og-ned-metoder. Dette var en videreutvikling av mikroteknologien man benyttet i for eksempel produksjon av elektronikk.

Drexlers studier kan best beskrives som mulighetsstudier. Han foreslo ingen spesifikke fabrikasjonsmetoder for nanomaterialer, men formulerte heller overordnede prinsipper. For eksempel at molekylære maskiner vil unngå problemer med varmeutvikling fra friksjon fordi varmeenergi spres veldig raskt på nanometerskala. Han gjorde også konseptuelle beregninger på hvor raskt disse molekylære maskinene kunne arbeide, ut ifra blant annet frekvensen på atomvibrasjoner, diffusjonshastighet og antallet maskiner man får plass til per areal.

Molekylære maskiner

Drexler var blant de første som utviklet ideer om menneskeskapte molekylære maskiner, altså syntetiske strukturer som autonomt kan utføre produksjonsprosesser på molekylært nivå. Et eksempel på en molekylær maskin i naturen er ATP-syntase, et protein i mitokondrier som benytter en pH-gradient til å produsere ATP. Et annet eksempel fra naturen er ribosomer, som produserer proteiner i proteinsyntesen. Drexler mente at ribosomene var bevis på at programmerbare molekylære maskiner var mulige å lage.

Drexler utdypet tankene om menneskeskapte molekylære maskiner i sin doktorgradsoppgave, ved navn «Molecular machinery and manufacturing with applications to computation», og senere i boken «Engines of Creation». I disse utgivelsene tok han for seg ulike aspekter ved molekylær nanoteknologi:

  1. Nanoskala maskiner. Drexler mente at molekylære maskiner ville sette sammen reaktanter til produkter ekstremt raskt fordi de drives av termiske vibrasjoner. Frekvensen på disse vibrasjonene er typisk i THz-skalaen ved romtemperatur. Drexler så også for seg å nedskalere eksisterende maskiner, for eksempel motorer. Mekanikk på denne skalaen ville likevel vært ganske annerledes enn for vanlige maskiner. For eksempel ville varme spredd seg svært raskt i en liten maskin.
  2. Selvreplikerende systemer. Ved å lage maskiner som kan lage nye kopier av seg selv, vil antallet av disse vokse eksponentielt. Dette vil gjøre oppskaleringer enklere og dermed øke produktiviteten. Disse systemene kan altså likne på bioreaktorer, hvor man benytter nanoskala maskiner, istedenfor mikroorganismer, til å lage produkter. Det er slike selvreplikerende systemer Drexler mente kunne gi opphav til gray goo.
  3. Nanoskala datamaskiner. Drexler mente at datamaskiner kunne forminskes i veldig stor grad. Han mente det ikke var et fysisk problem å lage hele datamaskiner på mikroskala. Alt man trengte var presisjonen til å lage små nok komponenter. Datamaskiner har frem til nå blitt mindre og mindre nettopp på grunn av en slik økning i presisjon. Videre nedskalering er imidlertid vanskelig fordi komponentene nærmer seg teoretiske grenser for hvor små de kan bli.
  4. Etikk. Drexler uttrykte bekymring for hva nanoteknologi kunne brukes til. For eksempel kunne selvreplikerende maskiner bli brukt på liknende måte som mikroorganismer i biologisk krigføring. Derimot mente Drexler at disse maskinene ville vært enda farligere, fordi de kan programmeres.

Drexler/Smalley debatten

Drexler/Smalley-debatten var en offentlig debatt mellom Drexler og nobelprisvinner i kjemi, Richard Smalley, i tidsrommet 2001 til 2003, der de diskuterte mulighetene innenfor molekylær nanoteknologi. Drexlers syn var veldig optimistisk, og ble kritisert av Smalley for å være naivt. Drexler mente på sin side at Smalleys pessimistiske syn var skadelig for den videre satsingen på feltet.

Hovedtemaet i debatten var molekylære maskiner. Drexlers syn var mekanisk i den forstand at han så for seg at molekylene kunne opptre som bevegelige deler i et maskineri. Dette maskineriet skulle altså kunne bevege og sette sammen strukturer atom for atom. Smalley på sin side mente at en slik grad av kontroll på atomnivå ikke var mulig å oppnå. Han mente at å bruke atomer til å bevege andre atomer vil støte på problemer med presisjon på grunn av plassmangel. Med andre ord mente han det var vanskelig å bevege ting ved å bruke noe av omtrent samme størrelse, som å flytte på en fotball ved å dytte på den med andre fotballer. Debatten fikk etter hvert et mer filosofisk enn vitenskapelig preg, ettersom mange av argumentene som ble brukt var abstrakte og grep inn i menneskets mest grunnleggende forståelse av naturen. Selv om debatten ikke hadde noen tydelig konklusjon, var den med på å gi nanoteknologi som fagfelt mer offentlig oppmerksomhet.

Måne-avtalen

Drexler var politisk aktiv i L5 Society under debatten om Måne-avtalen i 1979-1980. L5 Society var en organisasjon som ville fremme etablering av romkolonier og navnet refererer til lagrangepunktet L5. Avtalen ønsket blant annet å forby privat eiendomsrett utenfor jorden. Dette ville gjort etablering av romkolonier ulovlig. Drexler er beskrevet som et av de mest aktive styremedlemmene i organisasjonen, og hans bidrag var avgjørende for organisasjonens seier i debatten.

Utvalgte utgivelser

  • Design of a High Performance Solar Sail System, Massachusetts Institute of Technology, 1979 (vitenskapelig avhandling)
  • Engines of Creation: The Coming Era of Nanotechnology, Doubleday, 1986 (fagbok)
  • K. Eric Drexler, Chris Peterson & Gayle Pergamit, Unbounding the Future: The Nanotechnology Revolution, Quill, 1991 (fagbok)
  • Nanosystems: Molecular Machinery Manufacturing and Computation, Wiley, 1992 (fagbok)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg