Richard Feynman fotografert under nobelprisutdelingen i 1965.

Richard Feynman av NPS/NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Richard Feynman var en amerikansk fysiker som i 1942–1945 var engasjert i arbeidet med den kjernefysiske bomben i Los Alamos. Han fikk Nobelprisen i fysikk i 1965 for sine oppdagelser innen kvantemekanikk.

Fra 1945–1950 var han professor ved Cornell University, og fra 1950 professor ved California Institute of Technology.

Feynman gjorde seg bemerket i 1948 for en teori for kvantemekanisk beskrivelse av prosesser innen elektrodynamikken, det vil si vekselvirkninger mellom elektroner, positroner og fotoner. Teorien, som er i overensstemmelse både med Albert Einsteins relativitetsteori og med James Clerk Maxwells elektrodynamikk, betegnes vanligvis som kvanteelektrodynamikk (QED).

Allerede i 1943 hadde japaneren Sin-itiro Tomonaga utviklet en tilsvarende, ekvivalent teori, men denne ble først oversatt til engelsk og vanlig kjent i 1948. Samme år offentliggjorde også amerikaneren Julian Schwinger en tilsvarende versjon av teorien, og disse tre ble i 1965 sammen tildelt Nobelprisen i fysikk.

Et biprodukt av Feynmans fremstilling av QED er såkalte Feynman-diagrammer, hvor man ved en grafisk fremstilling på en enkel måte illustrerer vekselvirkningene mellom elektrisk ladede partikler. Etter hvert har slike diagram fått videre bruksområde, og de brukes i alle deler av elementærpartikkelfysikken.

Feynman har gjort seg bemerket ved arbeider innen elementærpartikkelfysikk blant annet ved å vise hvordan visse prosesser kan forstås ut fra kvarkbildet.

Han har også gitt viktige bidrag til teorien for flytende helium. Han er kjent som lærebokforfatter, blant annet for sin innføring i fysikk, The Feynman Lectures in Physics (3 bd.).

Feynman ble oppfattet som en fordomsfri og ukonvensjonell person, noe som kommer frem i hans selvbiografiske bøker: Surely you are joking, Mr. Feynman (1985), What do you care what other people think? (1988), og i biografien Genius, skrevet etter hans død av J. Gleick (1993).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.