Richard Feynman fotografert under nobelprisutdelingen i 1965.

Richard Feynman av NPS/NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Richard Feynman var en amerikansk fysiker som i 1942–1945 var engasjert i arbeidet med den kjernefysiske bomben i Los Alamos. Han fikk Nobelprisen i fysikk i 1965 for sine oppdagelser innen kvantemekanikk.

Fra 1945–1950 var han professor ved Cornell University, og fra 1950 professor ved California Institute of Technology.

Feynman gjorde seg bemerket i 1948 for en teori for kvantemekanisk beskrivelse av prosesser innen elektrodynamikken, det vil si vekselvirkninger mellom elektroner, positroner og fotoner. Teorien, som er i overensstemmelse både med Albert Einsteins relativitetsteori og med James Clerk Maxwells elektrodynamikk, betegnes vanligvis som kvanteelektrodynamikk (QED).

Allerede i 1943 hadde japaneren Sin-itiro Tomonaga utviklet en tilsvarende, ekvivalent teori, men denne ble først oversatt til engelsk og vanlig kjent i 1948. Samme år offentliggjorde også amerikaneren Julian Schwinger en tilsvarende versjon av teorien, og disse tre ble i 1965 sammen tildelt Nobelprisen i fysikk.

Et biprodukt av Feynmans fremstilling av QED er såkalte Feynman-diagrammer, hvor man ved en grafisk fremstilling på en enkel måte illustrerer vekselvirkningene mellom elektrisk ladede partikler. Etter hvert har slike diagram fått videre bruksområde, og de brukes i alle deler av elementærpartikkelfysikken.

Feynman har gjort seg bemerket ved arbeider innen elementærpartikkelfysikk blant annet ved å vise hvordan visse prosesser kan forstås ut fra kvarkbildet.

Han har også gitt viktige bidrag til teorien for flytende helium. Han er kjent som lærebokforfatter, blant annet for sin innføring i fysikk, The Feynman Lectures in Physics (3 bd.).

Feynman ble oppfattet som en fordomsfri og ukonvensjonell person, noe som kommer frem i hans selvbiografiske bøker: Surely you are joking, Mr. Feynman (1985), What do you care what other people think? (1988), og i biografien Genius, skrevet etter hans død av J. Gleick (1993).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.