Richard Feynman

Faktaboks

Richard Feynman
Uttale
fˈeinmən
Født
1918
Død
1988

Richard Feynman fotografert under nobelprisutdelingen i 1965.

Av /NTB Scanpix ※.
Richard Feynman (i midten) og Robert Oppenheimer (til høyre for Feynman på bildet) på Los Alamos National Laboratory under Manhattanprosjektet

Richard Feynman var en amerikansk fysiker. Han er spesielt kjent for sitt bidrag til utviklingen av kvanteelektrodynamikk (QED), et arbeid som førte til at han sammen med Sin-itiro Tomonaga og Julian Schwinger ble tildelt Nobelprisen i fysikk i 1965. I 1942–1945 var Feynman engasjert i arbeidet med den kjernefysiske bomba i Los Alamos. Fra 1945–1950 var han professor ved Cornell University, og fra 1950 professor ved California Institute of Technology.

Utvikling av kvanteelektrodynamikk

Feynman publiserte i 1948 for en teori for kvantemekanisk beskrivelse av prosesser innen elektrodynamikken, det vil si vekselvirkninger mellom elektroner, positroner og fotoner. Teorien, som er i overensstemmelse både med Albert Einsteins relativitetsteori og med James Clerk Maxwells elektrodynamikk, kalles vanligvis kvanteelektrodynamikk (QED).

Allerede i 1943 hadde japaneren Sin-itiro Tomonaga utvikla en tilsvarende, ekvivalent teori, men denne ble først oversatt til engelsk og vanlig kjent i 1948. Samme år offentliggjorde også amerikaneren Julian Schwinger en tilsvarende versjon av teorien, og disse tre ble i 1965 sammen tildelt Nobelprisen i fysikk.

Annen forskning

Et biprodukt av Feynmans framstilling av QED er såkalte Feynman-diagram, der en ved ei grafisk bilde på en enkel måte illustrerer vekselvirkningene mellom elektrisk ladde partikler. Etter hvert har slike diagram fått videre bruksområde, og de brukes i alle deler av elementærpartikkelfysikken.

Feynman har også publisert arbeider innafor elementærpartikkelfysikk blant annet ved å vise hvordan visse prosesser kan forstås ut fra kvarkbildet.

Han har også gitt viktige bidrag til teorien for flytende helium.

Han er kjent som lærebokforfatter, blant annet for sin innføring i fysikk, The Feynman Lectures in Physics (3 bind).

Personlighet

Feynman ble oppfatta som en fordomsfri og ukonvensjonell person, noe som kommer fram i hans sjølbiografiske bøker: Surely you are joking, Mr. Feynman (1985), What do you care what other people think? (1988), og i biografien Genius, skrevet etter hans død av James Gleick (1993).

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg