Kvantemekanikk er en del av kvantefysikken. Kvantemekanikk er den formelle, matematiske, beskrivelsen av grunnleggende partiklers oppbygging og dynamikk. Kvantemekanikken inkluderer et mangfold av matematiske beskrivelser som har sine forskjellige gyldighetsområder. 

Schrödingerlikningen er utgangpunktet for ikke-relativistisk kvantemekanikk, det vil si  for å beskrive partikler og sammensatte systemer (atomkjerner, atomer, molekyler) når de beveger seg langsomt i forhold til lyshastigheten. For å beskrive naturens egenskaper ved hastigheter nær lyshastigheten i kvantefysikken er Diraclikningen utgangspunktet. Og for å beskrive grunnleggende partikler og hvordan de vekselvirker med hverandre brukes kvantefeltteori. Kvantemekanikk er en samlebetegnelse for disse teoriene.  

På samme måte som makroskopiske egenskaper til systemer av mange  klassiske partikler kan beskrives med statistisk mekanikk så gir også kvantestatistikk en beskrivelse av mange kvantemekaniske partiklers makroskopiske egenskaper, som for eksempel varmekapasitet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.