nanopartikkel

Nanopartikkel er en partikkel som består av et lite antall atomer, og er mellom 1 og 100 nanometer i diameter. Nanopartikler vil ha kvantemekaniske effekter og dermed energitilstander til elektronene som er kvantisert. Nanopartikler skaper nye muligheter innenfor flere fagområder, da partiklene kan skreddersys til forskjellig bruk.

I dag brukes nanopartikler til anvendelser som de fleste av oss ikke er klar over. De brukes blant annet i solkrem for å gjøre kremen gjennomsiktig istedenfor hvit, i maling og andre overflatebehandlinger for å øke motstand mot UV-stråling, korrosjon og slitasje, og i tekstiler for å motvirke dårlig lukt og bakterier. I tillegg anvendes nanopartikler i katalyse av kjemiske reaksjoner.

Nye anvendelser

Nanopartikler benyttes også på stadig nye områder. Avhengig av størrelse, form og overflateegenskaper kan nanopartikler brukes til blant annet solceller og sensorer, til medisinske anvendelser og billeddiagnostikk. Innen medisin kan for eksempel nanopartikler av polymerer, ferromagnetiske materialer, metaller og halvledere brukes til målrettet medisinlevering hos kreftpasienter, høyere oppløsning under overvåkning/billeddiagnostikk og generelt bedre dosering av medisiner.

Mulige problemer

Nanopartikler har også skapt mye usikkerhet, særlig når det gjelder påvirkning på kroppen vår og eller på økosystemet. På grunn av størrelsen kan nanopartikler gå gjennom barrierer større partikler ikke kan gå gjennom, og de kan dermed komme i kontakt med, og trenge inn i celler eller havne i blodstrømmen. Dette kan være skadelig for kroppen, og toksikologien er derfor et viktig tema når det gjelder nanopartikler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg