Illustrasjon av beta-henfall.
To typer beta-henfall vises i figuren. I (a) henfaller et proton til et nøytron, et positron samt et nøytrino. I (b) henfaller et nøytron til et proton, et elektron samt et anti-nøytrino.
Illustrasjon av beta-henfall.
Lisens: CC BY SA 3.0

Beta-henfall er en radioaktiv prosess der en atomkjerne sender ut et elektron eller et positron samt et nøytrino. Slik utsendelse av elektroner kalles betastråler.

Faktaboks

Også kjent som

beta-desintegrasjon eller beta-sundfall

engelsk beta-decay

Fysisk beskrivelse

Spalting av nøytron eller proton

Ved beta-henfall sendes beta-partikler ut av en atomkjerne, slik at kjernens atomnummer endres med én enhet mens nukleontallet er uendret. Beta-partikler et et fellesnavn for elektroner og positroner.

Prosessen forklares ved at et nøytron i kjernen spaltes til et proton og et elektron, eller at et proton spaltes til et nøytron og et positron. Den siste prosessen kan ikke skje for et fritt proton fordi protonet er litt lettere enn nøytronet. Et proton inni en kjerne kan derimot spaltes på denne måten når bindingsenergien til atomet er høyere etter reaksjonen enn før.

Utsendelse av nøytrino

I tillegg til ovennevnte partikler sendes også et nøytrino ut ved beta-henfall. Tilstedeværelsen av nøytrinoet i beta-henfall ble oppdaget ved at det utsendte elektronet eller positronet kunne ha ulike energiverdier innenfor et spekter.

I 1930 foreslo Wolfgang Pauli at dette kunne forklares dersom det sammen med elektronet (eller positronet) også blir sendt ut en nøytral partikkel, kalt nøytrino med spinn ½. På denne måten kan bevaringssatsene for energi og spinn tilfredsstilles.Enrico Fermi viste ut i fra denne hypotesen at den energifordelinga en kunne beregne stemte med den observerte.

Beskrivelse på kvarknivå

Beta-henfall kan også beskrives på kvarknivå, ved at en d-kvark omdannes til en u-kvark, et elektron og et nøytrino (nærmere bestemt et anti-elektronøytrino), eller at en u-kvark omdannes til en d-kvark, et positron og et (elektro-)nøytrino. En kan også observere den motsatte prosessen av beta-henfall, nemlig beta-innfanging, der et elektron fanges inn av kjernen og at det sendes ut et nøytrino.

Beta-henfall og beta-innfanging foregår via svak vekselvirkning. En har funnet at i beta-henfall (og -innfanging) er speilingssymmetri (paritetssymmetri) og ladningssymmetri brutt, til forskjell fra sterk og elektromagnetisk vekselvirkning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg