Nøytrinoastronomi er en gren av astronomien hvor man observerer nøytrinoer fra himmelske objekter. Nøytrinoer passerer gjennom materie uten å bli merkbart absorbert, og er derfor vanskelig å observere.

Det produserer nøytrinoer i enorme antall gjennom kjernereaksjoner i Solens indre som sendes ut i verdensrommet. Disse passerer nesten uhindret gjennom Jorden.

Utbrudd av nøytrinoer forutsies å produseres i supernovaeksplosjoner. Et slikt nøytrinoutbrudd ble observert i forbindelse med supernovaen SN1987A.

Teorier forutsier at det var en enorm produksjon av nøytrinoer tidlig i universets historie like etter big bang, og at nøytrinoer kan ha spilt en viktig rolle under universets utvikling i denne perioden.

Gjennom ulike eksperimenter er det mulig å observere noen få nøytrinoer.

Det finnes flere eksempler på nøytrinodetektorer som ligger under bakken for å være skjermet mot kosmisk stråling og annen bakgrunnsstråling. Et eksempel er detektoren Super-Kamiokande i Japan, som består av en enorm vanntank med 50 000 tonn ultrarent vann som er plassert én kilometer under bakken. Når nøytrinoer treffer vannet i tanken, kan de i noen få tilfeller reagere med vannet. Denne reaksjonen kan resultere i lys som fanges opp av detektorene i tanken bestående av fotomultiplikatorer. Andre detektorer bruker klor eller gallium i stedet for vann.

Nøytrinoteleskoper kan observere eksistensen av nøytrinoet og retningen det kom fra ved å observere tsjerenkovstrålingen det produsererer.

Det var tidligere et misforhold mellom hvor mange nøytrinoer teoriene sa at Solen produserer og antallet nøytrinoer som ble observert av detektorer og teleskoper på Jorden. Dette ble kalt det solare nøytrinoproblemet. Da nøytrinooscillasjoner ble oppdaget, løste dette problemet seg.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.