nøytrinoastronomi

Innsiden av nøytrinodetektoren Daya Bay Antineutrino Detector. «Boblene» langs veggene i tanken er fotomultiplikatorer som skal fange opp signalet fra eventuelle nøytrinoer og antinøytrinoer. 
Av /Lawrence Berkeley National Laboratory.

Nøytrinoastronomi er en gren av astronomien hvor man observerer nøytrinoer fra himmelske objekter. Nøytrinoer passerer gjennom materie uten å bli merkbart absorbert, og er derfor vanskelig å observere.

Faktaboks

Uttale
nøytrˈinoastronomˈi

Astronomiske nøytrinokilder

Det produserer nøytrinoer i enorme antall gjennom kjernereaksjoner i Solens indre som sendes ut i verdensrommet. Disse passerer nesten uhindret gjennom Jorden.

I følge teoretiske modeller vil supernovaeksplosjoner produsere utbrudd av store mengder nøytrinoer. Et slikt nøytrinoutbrudd ble observert i 1987 i forbindelse med supernovaen SN1987A.

Teorier forutsier at det var en enorm produksjon av nøytrinoer tidlig i universets historie like etter big bang, og at nøytrinoer har trolig spilt en viktig rolle i universets utvikling i denne perioden.

Observasjoner

Gjennom ulike eksperimenter er det mulig å observere noen få nøytrinoer.

Det finnes flere eksempler på nøytrinodetektorer som ligger under bakken for å være skjermet mot kosmisk stråling og annen bakgrunnsstråling. Et eksempel er detektoren Super-Kamiokande i Japan, som består av en enorm vanntank med 50 000 tonn ultrarent vann som er plassert én kilometer under bakken. Når nøytrinoer treffer vannet i tanken, kan de i noen få tilfeller reagere med vannet. Denne reaksjonen kan resultere i lys som fanges opp av detektorene i tanken bestående av fotomultiplikatorer. Andre detektorer bruker klor eller gallium i stedet for vann.

Nøytrinoteleskoper kan observere eksistensen av nøytrinoet og retningen det kom fra ved å observere tsjerenkovstrålingen det produsererer.

Det var tidligere et misforhold mellom hvor mange nøytrinoer teoriene sa at Solen produserer og antallet nøytrinoer som ble observert av detektorer og teleskoper på Jorden. Dette ble kalt det solare nøytrinoproblemet. Da nøytrinooscillasjoner ble oppdaget, løste dette problemet seg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg