Den første astronomen som hevdet at det måtte eksistere store mengder mørk materie i universet var Fritz Zwicky, som observerte bevegelsene av galakser i Comahopen, og publiserte i 1937 en vitenskapelig artikkel om sine funn. I artikkelen beskrev han hvordan galaksene roterer for raskt til at den observerte, lysende materien kan gjøre rede for bevegelsen (se figur 1). Det måtte være over 400 ganger mer materie i galaksehopen enn materien som kunne observeres, for at gravitasjonsfeltet til massen skal være sterkt nok til å holde hopen sammen. I artikkelen foreslo han også å bruke den gravitasjonelle linseeffekten for å studere den mørke materien.
Astronomene tok til å begynne med ikke mye notis av Zwickys konklusjon. Først i 1970-årene fikk forskningen på mørk materie vind i seilene. Da kartla de amerikanske astronomene Vera C. Rubin og William Kent Ford jr. bevegelsene av stjerner i Melkeveiens nærmeste galakser, og kom til en liknende konklusjon som Zwicky. De fant at stjernene i spiralgalakser beveger seg for fort, det vil si at galaksene roterer for raskt. Det måtte dermed være mye mer mørk materie i galaksene enn den lysende materien vi kan observere. Hvis ikke ville galaksene for lengst ha løst seg opp.
Omkring år 2000 begynte forskerne å bruke den gravitasjonelle linseeffekten til å kartlegge fordelingen av mørk materie i universet. Lys avbøyes av konsentrasjoner av masse, og en galakse eller en galaksehop kan virke som en samlelinse.
Det er den totale massen som betyr noe for hvor mye lyset avbøyes, ikke bare den lysende materien. Derfor forteller observasjoner av gravitasjonslinser om fordelingen av summen av vanlig materie og mørk materie i for eksempel en galaksehop.
Kommentarer (3)
skrev Lyder Ovesen
svarte Øyvind Grøn
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.