Myon er en elementærpartikkel som tilhører den hovedgruppa av partikler som kalles leptoner. Myonet, μ, har, i likhet med de to andre negativt elektrisk ladde leptonene, elektronet, e og tau-leptonet τ, sin elektriske nøytrale partner, myon-nøytrino.

Faktaboks

Uttale
myˈon
Etymologi
av det tidligere navnet my-meson

Egenskaper

Myonet er en ustabil partikkel. Det dannes for eksempel ved desintegrasjon av mesoner eller baryoner. Et myon desintegrerer til et elektron, et anti-elektron-nøytrino og et myon-nøytrino. Den midlere levetida til myonet er 2,2 · 10−6 s; massen er 207 ganger massen til elektronet, og det har samme elektriske ladning som elektronet.

Et negativt myon kan fanges inn som et elektron i et atom, myonisk atom. Myonets antipartikkel, som også blir kalt positivt myon, kan trekke til seg et elektron, og blir da et slags atom, myonium. Begge typer atomer er svært ustabile på grunn av myonets korte levetid.

Historie

Myonet ble oppdaga i den kosmiske strålingen i 1936 av Seth Henry Neddermeyer og Carl David Anderson. Opprinnelig ble det kalt my-meson, men det viste seg at partikkelen ikke hadde de egenskapene man tilla mesonene, og navnet ble derfor endra.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg