Myon, elementærpartikkel som tilhører den hovedgruppen av partikler som kalles leptoner. Myonet, μ, har, i likhet med de to andre negativt elektrisk ladede leptonene, elektronet, e og tau-leptonet τ, sin elektriske nøytrale partner, myon-nøytrino.

Myonet er en ustabil partikkel. Det dannes f.eks. ved desintegrasjon (henfall) av mesoner eller baryoner. Et myon desintegrerer til et elektron, et anti-elektron-nøytrino og et myon-nøytrino. Dets midlere levetid er 2,2 · 10−6 s; massen er 207 ganger elektronets masse, og det har samme elektriske ladning som elektronet.

Et negativt myon kan fanges inn som et elektron i et atom, myonisk atom. Myonets antipartikkel, som også blir kalt positivt myon, kan trekke til seg et elektron, og blir da et slags atom, myonium. Begge typer atomer er meget ustabile på grunn av myonets korte levetid. Se lepton, elementærpartikkel.

Myonet ble oppdaget i den kosmiske strålingen 1936 av S. H. Neddermeyer og C. D. Anderson, og ble opprinnelig kalt my-meson, men det viste seg at partikkelen ikke hadde de egenskaper man tilla mesonene, og navnet ble derfor endret.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.