Myon er en elementærpartikkel som tilhører den hovedgruppa av partikler som kalles leptoner. Myonet, μ, har, i likhet med de to andre negativt elektrisk ladde leptonene, elektronet, e og tau-leptonet τ, sin elektriske nøytrale partner, myon-nøytrino.

Myonet er en ustabil partikkel. Det dannes for eksempel ved desintegrasjon av mesoner eller baryoner. Et myon desintegrerer til et elektron, et anti-elektron-nøytrino og et myon-nøytrino. Den midlere levetida til myonet  er 2,2 · 10−6 s; massen er 207 ganger massen til elektronet, og det har samme elektriske ladning som elektronet.

Et negativt myon kan fanges inn som et elektron i et atom, myonisk atom. Myonets antipartikkel, som også blir kalt positivt myon, kan trekke til seg et elektron, og blir da et slags atom, myonium. Begge typer atomer er svært  ustabile på grunn av myonets korte levetid. 

Myonet ble oppdaga i den kosmiske strålingen i 1936 av Seth Henry Neddermeyer og Carl David Anderson. Opprinnelig ble det kalt my-meson, men det viste seg at partikkelen ikke hadde de egenskapene man tilla mesonene, og navnet ble derfor endra.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.