Mørk energi er en type energi som ikke sender ut stråling, derav betegnelsen «mørk». Mørk energi er jevnt fordelt og fyller universet. I kosmologien er mørk energi forklaringen på at universets utvidelse akselererer. Man regner med at mørk energi står for omtrent 68 prosent av universets bestanddeler. Til sammenligning utgjør mørk materie 27 prosent, og materie slik vi kjenner det (atomer) står for cirka 5 prosent.

Ifølge kvanteteori er det ikke mulig å fjerne all energien i et rom. Det som blir igjen når all materie, stråling og alle kraftfelter er fjernet, kalles vakuumenergi. En av konsekvensene til den generelle relativitetsteorien er at vakuumenergi forårsaker frastøtende gravitasjon.

I 1998 viste observasjoner av supernovaer at universets ekspansjonsfart øker. Observasjonene kunne forklares som en konsekvens av slik frastøtende vakuumgravitasjon, dersom tettheten av vakuumenergi i universet er omtrent 73 prosent av den kritiske tettheten. Hvis dette er tilfelle, er vakuumenergi den dominerende energiformen i universet. Tallet er i kjølvannet av senere observasjoner, spesielt data fra Planck-satellitten, blitt oppdatert til å være 68 prosent.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.