Vindublad, Monstera deliciosa
Vindublad, Monstera deliciosa, har åpen blomsterstand med hvitt hylsterblad

Myrkonglefamilien er en plantefamilie med over 105 slekter og 3600 arter av urteaktige (ikke forvedete) planter, busker, epifytter og klatreplanter. Familien omfatter viktige tropiske matplanter som taro og yautia samt mange populære stueplanter som flamingoblomst, vindublad (Monstera deliciosa), treklatrer, gullranke og sølvranke.

Faktaboks

Også kjent som

Araceae

Beskrivelse

Familien hører til de enfrøbladete plantene. Den består av urteaktige planter, busker, epifytter, halvepifytter (planter som lever deler av livet som epifytt), klatreplanter og flyteplanter. Mange arter har oppsvulmet knoll eller krypende jordstengel. Bladene kan være linjeformede, men er oftest brede med forgrenede bladnerver, og er iblant dypt innskårne, som hos Dracunculus eller gjennomhullede, som hos vindublad. Dette skiller familien fra andre enfrøbladede som typisk har linjeformede blader.

Også blomsterstanden er karakteristisk for familien. Blomstene er små og sitter tett sammen i en konglelignende kolbe (spadix) omgitt av et hylsterblad (spatha). Noen arter har tokjønnede blomster (for eksempel flamingoblomst og vindublad), men de fleste har enkjønnede. Typisk sitter da hunnblomster nederst på kolben og hannblomster lenger oppe, adskilt av et sterilt parti. Frukten er oftest et bær.

Hylsterbladet hos arter med enkjønnede blomster har ofte en innsnevring på høyde med det sterile partiet slik at det dannes et hulrom omkring hunnblomstene. I dette hulrommet fanges insekter (gjerne nattaktive biller) som pollinerer blomstene. Når hunnblomstene har blomstret ferdig, frigjør hannblomstene pollen, og insektene slipper ut. De blir da tvunget til å klatre på kolben og får slik på seg pollen som de bringer med seg til neste plante. Ofte skjer blomstringen om natten og er ledsaget av en kraftig temperaturhevning av blomsterstanden. Oppvarmingen bidrar til å fordampe duftstoffer som tiltrekker insektene. Den opptil tre meter lange, stinkende blomsterstanden til Amorphophallus titanum representerer planterikets lengste ugrenede blomsterstand.

Mange av artene i myrkonglefamilien er giftige.

Utbredelse og økologi

myrkongle, Calla palustris
myrkongle, Calla palustris, Røer, Nesodden
myrkongle, Calla palustris
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Familien har vid utbredelse på de fleste kontinenter, men størst mangfold i tropiske områder. I Europa forekommer naturlig omkring 24 arter. Flere fremmede arter har også blitt spredd til Europa hvor de har naturalisert seg. I Norge forekommer naturlig arten myrkongle, fire arter av de små flyteplantene andemat (Lemna) og én av stor andemat (Spirodéla). Familien er tilpasset fuktig miljø og er lite utbredt i tørre og kalde områder. De fleste artene er insektpollinerte, enten av biller, fluer eller bier.

Bruk

Familien omfatter viktige tropiske matplanter som taro og yautia. Mange arter i familien dyrkes i veksthus eller som stueplanter, blant annet fra slektene flamingoblomst, munkehette, Caladium, elefantøre, vindublad, treklatrer, Syngonium, Dieffenbachia og kala.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Tidligere vitenskapelig navn

Lemnaceae

Artsdatabanken-ID
99311
GBIF-ID
6979

Kommentarer (2)

skrev Rolf Arne Grande

Kan noen gi meg svar på dyrkingstekknikken for KALA. Jeg tenker på vanning , gjødsling, lysforhold osv.HilsenRolf A Grande

svarte Kjell-Olav Hovde

Hei Rolf Arne Grande. Vi jobber med å få på plass fagansvarlige for blomsterfamiliene men har ikke dekket alle enda. Her står det litt om dyrking av kalaer. Beste hilsen Kjell-Olav http://www.bakker-norge.com/artikkel/kala-schwarzwalder-/

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg