vindublad

Vindublad er en art i myrkonglefamilien som i vill tilstand klatrer på andre planter og kan bli opptil ti meter høy. Det karakteristiske trekket hos denne arten er de store, gjennomhullede bladene. I naturlige habitater produserer plantene lange luftrøtter som vokser ned til bakken og bidrar til forankring og støtte for plantene. Blomsterstanden hos vindublad består av en stor kolbe med små, hvite blomster delvis omslutta av et stort, hvitt hylsterblad (spatha). Blomstene pollineres av insekter, trolig biller eller små bier.

Faktaboks

Også kjent som
vindumonstera
Monstera deliciosa

Fruktene er grønne og ligner på utstrakte furukongler på over 20 centimeter. De er tett dekka av skjell som faller av når frukten er moden. Den modne frukta avgir en duft som beskrives som en mellomting mellom ananas og banan. I moden tilstand er fruktene svært søte, men umodne frukter er sterkt sure og kan virke irriterende på slimhinner på grunn av stort innhold av krystallisert oksalsyre. Vindublad dyrkes mange steder i verden på grunn av fruktene. Frøene hos vindublad spirer på bakken og frøplantene vokser bort fra lys og mot mørke områder til de finner et tre å klatre på.

Vindublad fantes opprinnelig i områdene fra sørlige Mexico til Panama, men er nå spredd og naturalisert i mange tropiske og subtropiske områder. Arten dyrkes i plantasjer for fruktproduksjon, men enda mer utstrakt er bruken som prydplante på grunn de dekorative bladene. I områder der frost ikke er begrensende, plantes arten som prydplante også utendørs, men over hele verden brukes plantene som innendørs prydplante.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg