Lipidperoksidering er en oksidering av flerumettede fettsyrer i fett (lipider). Kontrollert lipidperoksidering er en naturlig prosess som deltar i produksjon av noen signalstoffer i kroppen hos dyr og planter, mens ukontrollert lipidperoksidering via reaktive oksygenforbindelser (oksidanter) angriper karbon-karbon dobbeltbindinger i fettsyrene og gir skade på membranene i celler.
Faktaboks
- Også kjent som
-
Fettperoksidering, lipidoksidering
Lipidperoksidering er hovedårsaken til at fettrike matvarer ved langtidslagring kan få en skarp harsk lukt og aroma, endringer i farge og tekstur med tap av næringskvalitet. Ved gressklipping er det peroksideringsproduktet 3-heksanalm gir lukten av nyslått gress.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.