fosfolipider

Fosfolipider består av et hydrofilt hode bestående av en fosfat- og en glyserolgruppe. Til hodet er det festet to hydrofobe (vannavstøtende) haler: en mettet og en umettet fettsyre.
Av /OpenStax CNX, Anatomy and Physiology. 12. feb. 2019.
Lisens: CC BY 4.0

Fosfolipider, eller fosfatider, en gruppe biologisk viktige, fosforsyreholdige fettstoffer. De viktigste gruppene av fosfolipider er: 1) Lecitiner. De gir ved fullstendig hydrolyse fosforsyre, cholin, glyserol og fettsyrer. 2) Kefaliner. To typer er kjent. Strukturen er analog med lecitinenes, men de inneholder etnolamin respektive serin istedenfor cholin. 3) Sfingomyeliner. Fullstendig hydrolyse viser at de er oppbygd av cholin, fosforsyre, en fettsyre og det alifatiske amin sfingosin, men ikke glyserol.

Faktaboks

Uttale
fosfolipˈider

Forekomst

Fosfolipider inngår i de fleste naturlige fettarter. Lecitiner er vidt utbredt i naturen, både i plante- og dyreriket, f.eks. i egg. Kefaliner og sfingomyeliner forekommer overveiende i nervevev, de ble også opprinnelig isolert fra nervevev. Fosfolipider utgjør en viktig bestanddel av cellemembranene. Hydrolysen av fosfolipider katalyseres av mange enzymer, som fører til en trinnvis nedbrytning av forbindelsene. Delvis hydrolyse av lecitin med avspalting av en av fettsyrene i lecitinmolekylet gir et stoff, lysolecitin, som fører til oppløsning, hemolyse, av røde blodceller. Denne hydrolysen katalyseres av enzymer som forekommer i slangegifter.

Viktig i signaloverføring i cellene er fosfatidylinositol-4,5-bisfosfat (lecitin der cholinet er byttet ut med inositol-1,4,5-trifosfat). Visse hormoner stimulerer fosfolipase C til å spalte dette fosfolipidet i signalmolekylene inositol-trifosfat og diacylglyserol (se inositol).

Cerebrosidene

Cerebrosidene er en gruppe biologisk viktige stoffer beslektet med fosfolipidene. De inneholder ikke fosforsyre, men viser seg ved fullstendig hydrolyse å inneholde sfingosin, en fettsyre og en sukkerart, galaktose, av og til glukose. Cerebrosidene forekommer i nervevev, se biologiske membraner.

Fosfolipider er gode emulgatorer ved blanding av fett med vann. Lecitin, E 322, brukes derfor mye i næringsmiddelindustrien, f.eks. ved produksjon av margarin og i brødbaking. Fosfolipider har også betydning som næringssstoff, se fosfor.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg