fosfolipider

Fosfolipider består av et hydrofilt hode bestående av en fosfat- og en glyserolgruppe. Til hodet er det festet to hydrofobe (vannavstøtende) haler: en mettet og en umettet fettsyre.
Av /OpenStax CNX, Anatomy and Physiology. 12. feb. 2019.
Lisens: CC BY 4.0

Fosfolipider er en gruppe fettstoffer (lipider) som inneholder fosforsyre. Fosfolipider er hovedbestanddelen i cellemembraner. Fosfolipider er gode emulgatorer ved blanding av fett med vann. Fosfolipider har også betydning som næringsstoff.

Faktaboks

Uttale
fosfolipˈider
Også kjent som

tidligere: fosfatider

De viktigste gruppene av fosfolipider er:

  • Lecitiner. De gir ved fullstendig spaltning (hydrolyse) fosforsyre, kolin, glyserol og fettsyrer. Lecitin har E-nummer 322 og brukes mye i næringsmiddelindustrien, for eksempel ved produksjon av margarin og i brødbaking.
  • Kefaliner. To typer er kjent. Strukturen er analog med lecitinenes, men de inneholder etnolamin respektive serin istedenfor kolin.
  • Sfingomyeliner. Fullstendig hydrolyse viser at de er oppbygd av kolin, fosforsyre, en fettsyre og det alifatiske aminet sfingosin, men ikke glyserol.

Forekomst

Fosfolipider inngår i de fleste naturlige typer fett. Lecitiner er vidt utbredt i naturen, både i plante- og dyreriket, for eksempel i egg. Kefaliner og sfingomyeliner forekommer overveiende i nervevev, de ble også opprinnelig isolert fra nervevev. Fosfolipider utgjør en viktig bestanddel av cellemembranene. Hydrolysen av fosfolipider katalyseres av mange enzymer, som fører til en trinnvis nedbrytning av forbindelsene. Delvis hydrolyse av lecitin med avspalting av en av fettsyrene i lecitinmolekylet gir et stoff, lysolecitin, som fører til oppløsning, hemolyse, av røde blodceller. Denne hydrolysen katalyseres av enzymer som forekommer i slangegifter.

Fosfatidylinositol-4,5-bisfosfat er et lecitin der kolin er byttet ut med inositol-1,4,5-trifosfat som er viktig i signaloverføring i cellene. Visse hormoner stimulerer fosfolipase C til å spalte dette fosfolipidet i signalmolekylene inositoltrifosfat (IP3) og diacylglyserol.

Cerebrosider

Cerebrosider er beslektet med fosfolipidene. De inneholder ikke fosforsyre, men viser seg ved fullstendig hydrolyse å inneholde sfingosin, en fettsyre og sukkerarten galaktose, eller av og til glukose. Cerebrosidene forekommer i nervevev.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg