Ketoner, organiske forbindelser med den generelle formel R–CO–Rʹ, der R og Rʹ er hydrokarbonrester, som enten kan være like (enkle ketoner) eller forskjellige (blandede ketoner). De er oksidasjonsprodukter av sekundære alkoholer og kan ved reduksjon tilbakeføres til disse. De har mange likheter med aldehydene, men virker i motsetning til disse ikke reduserende. Ketoner adderer forskjellige stoffer som blåsyre og natriumbisulfitt og danner med hydroksylamin og fenylhydrazin henholdsvis oksimer og hydrazoner, krystallinske forbindelser som kan brukes til karakterisering av de enkelte ketoner. Et av de viktigste ketoner er aceton.

Man kjenner mange forbindelser som samtidig med at de er ketoner kan henføres til en annen gruppe av organiske forbindelser. Slik er ketosene samtidig ketoner og alkoholer og ketosyrene samtidig ketoner og karboksylsyrer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.