Ketoner er en gruppe organiske forbindelser. Et av de viktigste ketonene er aceton.

Faktaboks

Uttale
ketˈoner
Etymologi
fra tysk, av aceton

Ordet ketoner brukes også om ketonlegemer, som er ufullstendige nedbrytningsprodukter av fett i kroppen. Se også artikkelen om ketose.

Ketoner har generell kjemisk formel R–CO–Rʹ, der R og Rʹ er hydrokarbonrester; disse kan enten være like (enkle ketoner) eller forskjellige (blandede ketoner). Ketoner er oksidasjonsprodukter av sekundære alkoholer og kan tilbakeføres til disse ved reduksjon. De har mange likheter med aldehydene, men i motsetning til disse virker ikke ketoner reduserende.

Ketoner adderer forskjellige stoffer som blåsyre og natriumbisulfitt, og med hydroksylamin og fenylhydrazin danner de henholdsvis oksimer og hydrazoner, krystallinske forbindelser som kan brukes til karakterisering av de enkelte ketonene.

Det er mange forbindelser som er ketoner og som samtidig hører til en annen gruppe av organiske forbindelser. For eksempel er ketosene både ketoner og alkoholer, og ketosyrene er både ketoner og karboksylsyrer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg