oksygen – reaktive oksygenforbindelser

Singlett oksygen, oksygenradikaler, hydrogenperoksid og ozon kalles reaktive oksygenforbindelser, og kan gi oksidative skader på nukleinsyrer, proteiner og fett. Antioksidanter i plantene som vitamin C (askorbinsyre), vitamin E (α-tokoferol), karotenoider, flavonoider, glutation og flere enzymer, gir beskyttelse mot de reaktive oksygenforbindelsene. Både planter og dyr benytter noen av de reaktive oksygenforbindelse til å bekjempe angrep fra sykdomsfremkallende organismer, bl.a. superoksidanionradikal dannet av enzymet NAD(P)H oksidase. Oksidativt stress oppstår når det er en ubalanse mellom oksidanter og antioksidanter.

Oksygen i grunntilstanden, triplett oksygen, kan motta lysenergi og bli omdannet til singlett oksygen. Singlett oksygen er en eksitert tilstand av molekylært oksygen som gir oksidative skader i alle organismer, og blir laget i en fotokjemisk eller kjemisk reaksjon, se fotosensitiserende stoffer.

Elektrontransporten i celler gjør at oksygen kan motta et elektron og danne et oksygenradikal, superoksidanionradikal. De skadelige superoksidanionradikalene blir fjernet og omsatt til hydrogenperoksid ved hjelp av enzymet superoksid dismutase. Videre blir hydrogenperoksid fjernet av enzymene katalase eller peroksidase.

Når oksygen mottar to elektroner og to protoner, dannes hydrogenperoksid. Sammen med jern eller kobber kan hydrogenperoksid lage meget reaktive hydroksylradikaler i en Fentonreaksjon eller i Haber-Weiss-reaksjoner.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.