Glutation er et molekyl som består av de tre aminosyrene glutaminsyre, cystein og glycin. Det finnes i alle celler. Glutation reagerer lett med andre molekyler. 

Det spiller en viktig rolle i cellenes forsvar mot visse uheldige oksidasjonsprosesser. Som antioksidant bidrar glutation til å nøytralisere frie radikaler og peroksider.

Glutation deltar som koenzym i en rekke prosesser og bidrar blant annet til å transportere aminosyrer over cellemembraner.

Glutation bidrar til å nøytralisere giftig hydrogenperoksid (H2O2), som dannes ved enkelte stoffskifteprosesser. I de røde blodcellene og andre celler finnes enzymet glutation-peroksidase (som inneholder kovalent bundet selen) som beskytter membranen (celleveggen). Ved beskyttelse mot eller reparasjon av oksidasjonsskader, reagerer glutationets SH-gruppe i cystein.

ROOH + 2GSH → ROH + GSSG + H2O

I proteiner som har fått viktige SH-grupper oksidert, reduseres disse av glutation, som da blir oksidert isteden. Også ved reaksjon med fremmedstoffer er det SH-gruppen som reagerer. Fremmedstoffet blir derved gjort ufarlig og mer vannløselig, slik at det kan utskilles fra kroppen. Redusert glutation gjendannes fra oksidert glutation med NADPH og flavinenzymet glutationreduktase:

NADPH+H++GSSG→2GSH+NADP+

Tilfeller er beskrevet der denne prosessen ikke går som den skal i de røde blodcellene, på grunn av en for liten tilførsel av B-vitaminet riboflavin eller en defekt i prosessen som leverer NADPH (se nikotinamidadenindinukleotid).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.