Glutation

Glutation

Av /Store norske leksikon ※.

Glutation er et molekyl som består av de tre aminosyrene glutaminsyre, cystein og glycin. Det finnes i alle celler. Glutation reagerer lett med andre molekyler.

Faktaboks

Uttale
glutatiˈon
Også kjent som

Glutation uttrykkes også som glutamylcysteinylglycin og GSH.

Det spiller en viktig rolle i cellenes forsvar mot visse oksidasjonsprosesser. Som antioksidant bidrar glutation til å nøytralisere frie radikaler og peroksider.

Glutation deltar som koenzym i en rekke prosesser og bidrar blant annet til å transportere aminosyrer over cellemembraner.

Antioksidant

Glutation bidrar til å nøytralisere giftig hydrogenperoksid (H2O2), som dannes ved enkelte stoffskifteprosesser. I de røde blodcellene og andre celler finnes enzymet glutation-peroksidase (som inneholder kovalent bundet selen (S)) som beskytter membranen (celleveggen). Ved beskyttelse mot eller reparasjon av oksidasjonsskader, reagerer glutationets SH-gruppe i cystein.

ROOH + 2GSH → ROH + GSSG + H2O

I proteiner som har fått viktige SH-grupper oksidert, reduseres disse av glutation, som da blir oksidert isteden. Også ved reaksjon med fremmedstoffer er det SH-gruppen som reagerer. Fremmedstoffet blir derved gjort ufarlig og mer vannløselig, slik at det kan utskilles fra kroppen. Redusert glutation gjendannes fra oksidert glutation med NADPH og flavinenzymet glutationreduktase:

NADPH + H+ + GSSG → 2GSH + NADP+

Tilfeller er beskrevet der denne prosessen ikke går som den skal i de røde blodcellene, på grunn av en for liten tilførsel av B-vitaminet riboflavin eller en defekt i prosessen som leverer NADPH (se nikotinamidadenindinukleotid).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg