glutation

Glutation

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Glutation er et molekyl som består av de tre aminosyrene glutaminsyre, cystein og glycin. Det finnes i alle celler. Glutation reagerer lett med andre molekyler.

Faktaboks

Uttale
glutatiˈon
Også kjent som

Glutation uttrykkes også som glutamylcysteinylglycin og GSH.

Det spiller en viktig rolle i cellenes forsvar mot visse oksidasjonsprosesser. Som antioksidant bidrar glutation til å nøytralisere frie radikaler og peroksider.

Glutation deltar som koenzym i en rekke prosesser og bidrar blant annet til å transportere aminosyrer over cellemembraner.

Antioksidant

Glutation bidrar til å nøytralisere giftig hydrogenperoksid (H2O2), som dannes ved enkelte stoffskifteprosesser. I de røde blodcellene og andre celler finnes enzymet glutation-peroksidase (som inneholder kovalent bundet selen (S)) som beskytter membranen (celleveggen). Ved beskyttelse mot eller reparasjon av oksidasjonsskader, reagerer glutationets SH-gruppe i cystein.

ROOH + 2GSH → ROH + GSSG + H2O

I proteiner som har fått viktige SH-grupper oksidert, reduseres disse av glutation, som da blir oksidert isteden. Også ved reaksjon med fremmedstoffer er det SH-gruppen som reagerer. Fremmedstoffet blir derved gjort ufarlig og mer vannløselig, slik at det kan utskilles fra kroppen. Redusert glutation gjendannes fra oksidert glutation med NADPH og flavinenzymet glutationreduktase:

NADPH + H+ + GSSG → 2GSH + NADP+

Tilfeller er beskrevet der denne prosessen ikke går som den skal i de røde blodcellene, på grunn av en for liten tilførsel av B-vitaminet riboflavin eller en defekt i prosessen som leverer NADPH (se nikotinamidadenindinukleotid).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg