Planteoljer, vegetabilske oljer, fete oljer (se fett) som utvinnes av frø og frukter, f.eks. soyabønner, jordnøtter, bomullsfrø, solsikkefrø, rapsfrø, linfrø, palmekjerner, palmefrukt, oliven og kopra (fra kokosnøtter). De fleste planteoljer har et høyt innhold (30–60 %) av den essensielle fettsyren linolsyre.

Unntak er bl.a. kokosfett (el. -olje) og palmekjernefett, som hovedsakelig inneholder mettede fettsyrer; palmeolje, som inneholder oljesyre og palmitinsyre; olivenolje, som inneholder oljesyre; og linolje med 45–50 % linolensyre.

Planteoljer brukes i næringsmiddelindustri og husholdning og som råstoff for kjemisk industri (såpe, maling, linoleum).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.