oksygenaser

Artikkelstart

Oksygenaser er en klasse av enzymer som katalyserer overføring av oksygenatomer fra dioksygen (O2) i atmosfæren inn i organiske forbindelser.

Faktaboks

Uttale
oksygenˈaser

Oksygenaser inkorporerer et oksygenmolekyl i substrater i løpet av oksidativ spaltning av en karbon–karbon-binding. Oksygenaser katalyserer oksidativ spaltning av aromatiske ringer, som er en viktig nedbrytningsprosess for mange metabolitter (stoffskiftemellomprodukter).

Det CO 2-fikserende enzymet rubisko som er sentralt i fotosyntesen er et enzym som også har oksygenaseaktivitet.

Oksygenaser deltar i oksygenassimilasjon. Oksygenaser er forskjellig fra oksidaser som katalyserer reaksjoner hvor oksygenatomene ikke inngår i reaksjonsproduktene, men hvor oksygen bare fungerer som en elektronakseptor.

Typer oksygenaser

Det finnes to typer oksygenaser:

  • Monooksygenaser (også kalt hydroksylaser) overfører bare ett av oksygenatomene til det organiske i molekylet i form av en hydroksylgruppe. Det andre oksygenatomet blir redusert til vann. Metan monooksygenase fra metanotrofe bakterier oksiderer metan til metanol.
  • Dioksygenaser setter inn begge oksygenatomene fra oksygen.

Ulike dioksygenaser

  • Syklooksygenaser er dioksygenaser som assimilerer oksygen inn i umettetede fettsyrer og lager viktige signalstoffer (se signaloverføring) i metabolismen hos planter og dyr.
  • Lipoksygenaser er dioksygenaser som katalyser oksygenering av umettede fettsyrer med oksygen og danner et hydroperoksid av fettsyren.

I dyr deltar syklooksygenase når umettede fettsyrer blir omdannet til prostaglandiner, og stoffer som hemmer syklooksygenase, cox-inhibitorer, brukes som legemiddel mot smerte og betennelse. Hem oksygenase bryter ned hem fra hemoglobin i blodet. Cytokrom P450 oksygenase omsetter fremmedstoffer og denne biotransformasjonen kan noen ganger lage mutagener og karsinogener.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg