alkaner
Molekylmodell av butan, som er et alkan. De grå kulene står for karbonatomer, og de hvite kulene står for hydrogenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
alkaner
Lisens: CC BY SA 3.0
alkaner
Strukturformel for butan, som er et alkan.
alkaner
Lisens: CC BY SA 3.0

Alkaner er organiske forbindelser som bare består av karbon og hydrogen. De er altså hydrokarboner. Den generelle kjemiske formelen for alkaner er CnH2n+2.

Faktaboks

Uttale
alkˈaner
Også kjent som

paraffiner

De er lite reaktive stoffer som kalles mettede fordi de ikke vil ta opp hydrogen i molekylet ved en addisjonsreaksjon.

Petroleum og petroleumsgass består for en stor del av blandinger av alkaner.

De enkleste alkanene er

Navnsetting

Andre hydrokarboner har navn som er avledet fra det alkanet som har like mange karbonatomer. For eksempel kan det alkenet som har tre karbonatomer kalles propen (eller propylen), det alkynet som har to karbonatomer kan kalles etyn, og tilsvarende navnsettingsregler gjelder alkoholer og organiske syrer.

Isomere alkaner

Alkanenes molekyler kan bestå av uforgrenete karbonkjeder, men de kan også være sterkt forgrenete. Dette gjør at det finnes et stort antall isomere alkaner som til dels kan være vanskelige å separere fra hverandre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg