frie radikaler

Artikkelstart

Om en binding i et molekyl brytes slik at molekylet spaltes i to deler kalles de to delene radikaler. Kan de to delene eksistere hver for seg kalles de frie radikaler.

A:B → A– + B–

Et fritt radikal inneholder altså ett eller flere frie elektroner. Det er derfor paramagnetisk og meget reaktivt. Frie radikaler kan studeres ved å bruke elektronspinnresonans.

Spalting til et fritt radikal kan skje på forskjellige måter. De vanligste metodene er ved bestråling med ultrafiolett stråling, ved kraftig oppvarming eller ved en kjemisk reaksjon. I mange kjemiske reaksjoner opptrer frie radikaler som mellomprodukter.

Flere nitrogenoksider har et odde antall elektroner og er frie radikaler.

Egenskaper

Frie radikaler er meget reaktive. Deres levetid er derfor kort, noen ganger ned til mikrosekunder. De kan reagere med normale molekyler, slik at det dannes nye frie radikaler. På denne måten kan en kjedereaksjon settes i gang (fri radikal polymerisasjon).

Når frie radikaler reagerer med hverandre, dannes et normalt molekyl. Slik avsluttes en kjedereaksjon.

I kroppen

Frie radikaler dannes naturlig i kroppen. I kroppen dannes også antioksidanter som har til oppgave å kontrollere mengden av dem. Om man tilfører antioksidanter til kroppen kan balansen mellom mengden av frie radikaler og de naturlige antioksidantene endres på en uheldig måte.

Historie

På 1800-tallet var et radikal en hvilken som helst gruppe atomer som en metylgruppe eller en karboksylgruppe. I dag kalles en slik gruppe en funksjonell gruppe eller substituent når den er bundet i et molekyl.

Et fritt radikal er navnet som en gruppe atomer som kan fremstilles og studeres alene og som inneholder ett eller flere uparete elektroner. Det første, relativt stabile, frie radikal, trifenylmetyl, (C6H5)3C, ble oppdaget i 1900 av Moses Gomberg (1866–1947). Det åpnet et nytt forskningsområde.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg