aldehyder

Molekylmodell av vanillin. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Rød kuler står for oksygenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
vanillin
Lisens: CC BY SA 3.0
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Aldehyder er en gruppe organiske forbindelser som inneholder gruppen –CHO (karbon, hydrogen og oksygen). Aldehyder dannes som mellomprodukter ved oksidering av alkoholer til de tilsvarende syrene.

Faktaboks

Uttale
aldehˈyder
Etymologi

avledet av latin alcohol dehydrogenatum, 'avhydrogenisert alkohol'

Kjemiske egenskaper

Gruppen –CHO gir aldehydene visse felles kjemiske egenskaper. Blant annet kan de reduseres til primære alkoholer (–OH) og oksideres til karboksylsyrer (–COOH). Oksidasjonen går ofte så lett at aldehydene virker reduserende, og denne egenskapen kan brukes til å påvise dem. De deltar for øvrig i en lang rekke reaksjoner, blant annet addisjonsreaksjoner der de reagerer med stoffer som ammoniakk, blåsyre, natriumhydrogensulfitt og så videre.

Aldehydene kan også reagere innbyrdes, blant annet i aldolreaksjoner som foregår under innvirkning av alkali. Aldehydene er på grunn av sin reaktivitet nyttige forbindelser som brukes mye i organisk kjemisk industri.

Systematisk navn

Aldehydenes systematiske navn baseres på det alkanet som inneholder like mange karbonatomer som aldehydet. Endelsen -al føyes til hydrokarbonets navn og får for eksempel metanal for HCHO, og etanal for CH3CHO. De enkleste aldehydene har fra tidligere av fått navn etter syrene de kunne oksideres til.

Formaldehyd, HCHO, fikk navn etter maursyre, acidum formicicum, og acetaldehyd, CH3CHO, etter eddiksyre, acidum aceticum. Andre kjente aldehyder er benzaldehyd (bittermandelolje), kloral og en stor gruppe sukkerarter som kalles aldoser, hvor blant annet glukose (druesukker) hører med.

Fysiologi

Etylalkohol (CH3CH2OH) oksideres i leveren til acetaldehyd (CH3CHO) og videre via eddiksyre (CH3COOH) til karbondioksid (CO2). Dersom en person har tatt disulfiram (handelsnavn Antabus) som ledd i en kur mot alkoholisme, opphører oksideringen ved acetaldehyd, som gir ubehagelige symptomer. Metanol (CH3OH) oksideres til formaldehyd (HCHO), som i vanlig oppløsning (formalin) brukes til desinfeksjon og til konservering av biologiske preparater.

Noen aldehyder, for eksempel formaldehyd, har en stikkende lukt og irriterer slimhinnene, mens andre er velluktende (kanelaldehyd, vanillin, benzaldehyd (som finnes i bitre mandler)), og mange benyttes til parfyme.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg