den nikenske trosbekjennelse

Den nikenske trosbekjennelse er en trosbekjennelse fra oldkirken og inngår, sammen med den apostoliske og den athanasiske trosbekjennelsen som de tre oldkirkelige bekjennelsesskriftene.

Faktaboks

uttale:
nikˈenske trosbekjennelse
etymologi:
latin Symbolum Nicaenum eller Nicaeno-Constantinopolitanum

Den nikenske trosbekjennelsen brukes ved dåpshandlinger i den ortodokse kirke og i dens gudstjeneste, synges eller leses ved messen i den katolske kirke og ved nattverdgudstjenesten i den anglikanske kirke. Den er også godkjent av de fleste protestantiske kirker og brukes i Den norske kirke, oftest ved høytidsdager, gjerne som vekselsang.

Den nikenske trosbekjennelse er kristenhetens mest universelt anerkjente trosbekjennelse. Navnet skyldes at bekjennelsen er en videreutvikling av Nikea-bekjennelsen som ble vedtatt ved kirkemøtet i Nikea i 325, men den nåværende formen ble vedtatt på kirkemøtet i Konstantinopel i 381. Derfor er det mer presise navnet den nikensk-konstantinopolitanske trosbekjennelse, men dette navnet brukes lite i dag.

Historikk

Den nikenske trosbekjennelsen trengte fra midten av 400-tallet igjennom i den østlige kirken og fikk snart etter den ledende stilling også i vest. Her føyde man etter en tid inn et nytt ledd i artikkelen om Den hellige ånd, at den «utgår fra Faderen og Sønnen» (filioque), noe som fremkalte rivninger mellom østkirken og vestkirken.

I Den norske kirke

I Den norske kirke hører den nikenske trosbekjennelse til bekjennelsesskriftene. I høymessen ble den lenge sunget i versifisert oversettelse (Landstads reviderte salmebok nummer 32, Nynorsk Salmebok nummer 22), men den i 1889 ble avløst av den apostoliske trosbekjennelse. Prøveordningen for høymessen av 1969 ga adgang til å lese eller synge den nikenske trosbekjennelse, men Ny høymesseliturgi av 1977 tillot bare at den ble brukt «ved særlige anledninger». Fra 2011, da ny ordning for hovedgudstjenesten ble innført i Den norske kirke, ble de to trosbekjennelsene sidestilt. Det er valgfritt hvilken av dem som brukes. Den nikenske trosbekjennelsen finnes som vekselsang i Norsk salmebok (2013) nummer 978 og 979.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Den oldkirkelige bekjennelsene – Den norske kirke

Kommentarer (2)

skrev Sverre Olav Lundal

I høgmesseliturgien frå 2011 kan ein nytta anten den apostoliske eller den nikenske truvedkjenninga.

svarte Mari Paus

Takk for innspillet! Artikkelen er oppdatert.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg