den nikenske trosbekjennelse

Den nikenske trosbekjennelse er en trosbekjennelse fra oldkirken som brukes ved dåpshandlinger i den ortodokse kirke og i dens gudstjeneste, og som synges eller leses ved messen i den katolske kirke og ved nattverdgudstjenesten i den anglikanske kirke.

Faktaboks

uttale:
nikˈenske trosbekjennelse
etymologi:
latin Symbolum Nicaenum eller Nicaeno-Constantinopolitanum

Den nikenske trosbekjennelse er kristenhetens mest universelt anerkjente trosbekjennelse. Navnet skyldes at bekjennelsen er en videreutvikling av Nikea-bekjennelsen som ble vedtatt i Nikea i 325, men den nåværende formen ble vedtatt på kirkemøtet i Konstantinopel i 381. Derfor er det mer presise navnet den nikensk-konstantinopolitanske trosbekjennelse, men dette navnet brukes lite i dag.

Historikk

Den nikenske trosbekjennelsen trengte fra midten av 400-tallet igjennom i den østlige kirken og fikk snart etter den ledende stilling også i vest. Her føyde man etter en tid inn et nytt ledd i artikkelen om Den hellige ånd, at den «utgår fra Faderen og Sønnen» (filioque), noe som fremkalte rivninger mellom østkirken og vestkirken.

I Den norske kirke

I Den norske kirke hører den nikenske trosbekjennelse til bekjennelsesskriftene. I høymessen ble den lenge sunget i versifisert oversettelse (Landstads reviderte nr. 32, Nynorsk Salmebok nr. 22), men den ble i 1889 avløst av den apostoliske trosbekjennelse. Prøveordningen for høymessen av 1969 ga adgang til å lese eller synge den nikenske trosbekjennelse, men Ny høymesseliturgi av 1977 tillot bare at den ble brukt «ved særlige anledninger». Fra 2011, da ny ordning for hovedgudstjenesten ble innført i Den norske kirke, ble de to trosbekjennelsene sidestilt. Det er valgfritt hvilken av dem som brukes.

Tekst med oversettelse finnes i Arve Brunvoll: Den norske kirkes bekjennelsesskrifter (1974).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Sverre Olav Lundal

I høgmesseliturgien frå 2011 kan ein nytta anten den apostoliske eller den nikenske truvedkjenninga.

svarte Mari Paus

Takk for innspillet! Artikkelen er oppdatert.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg