Faktaboks

Andrea Mantegna
Uttale
mantˈenja
Født
1431
Død
1506
Selvportrett
Selvportrett
Av .

Andrea Mantegna var en italiensk maler og kobberstikker. Han var en lederskikkelse i ungrenessansen.

17 år gammel ble han knyttet til freskoutsmykningen av Ovetari-kapellet ved Eremitanikirken i Padova i 1448–1457 og utførte seks felter her. I en rekke malerier forente Mantegna venetiansk-inspirert stemning med en monumental holdning.

I 1459 ble han kalt til Lodovico Gonzagas hoff i Mantova. Her smykket han Camera degli Sposi i 1474. Taket i denne salen har som sentralmotiv arkitektur og figurer sett nedenfra i sterk forkortning, et tidlig eksempel på en form for illusjonsmaleri som ble utbredt i den sentrale renessansen og i barokken.

Mantegna var en utpreget intellektuell, og hans kunst er hard og klar i form og koloritt. Hans siste bilde, Den døde Kristus fra 1506 (Milano), er et mesterstykke i anatomisk forkortning. Mantegnas kobberstikk er preget av monumental oppfatning og etterligning av lavert pennetegningsteknikk med clair-obscur-virkning. De fikk stor betydning for spredningen av renessanseimpulsene til blant annet Nord-Europa.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Lightbown, Ronald: Mantegna, 1986, isbn 0-7148-8031-0
  • Martineau, Jane m.fl., red.: Andrea Mantegna, 1992 (utstillingskatalog), isbn 0-500-97400-4

Faktaboks

Andrea Mantegna

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg