Sangha, "fellesskap",  betegner det buddhistiske monastiske ordensfellesskapet, det vil si ordinerte munker og nonner. Se buddhismen (religiøst liv).

I buddhistisk litteratur skiller man mellom flere ulike betydning er av ordet sangha. De to viktiste er 'de fire himmelretningers' monastiske orden (caturdisha-sangha), og den 'nærværende' monastiske orden (sammukhibhuta-sangha). Den første av disse betegner den generelle og universelle buddhistisk monastiske ordenen alle munker og nonner tilhører. Sistnevnte betegner konkrete monastiske ordener avgrenset av en grense (sima).

I sistnevnte betydning er sangha er også et viktig begrep innen buddhistisk monastisk rettsvitenskap. En sangha, her definert som alle ordinerte munker eller nonner som oppholder seg innenfor grensen (sima) for fellesskapets domsmyndighet (simaprapta) og som er kvalifisert til å delta i rettslige prosedyrer (kriyaprapta), er den eneste instans om kan gjennomføre rettskraftige prosedyrer. Alle munker eller nonner som oppfyller disse kriteriene må være representert for at en prosedyre skal være gyldig, og alle prosedyrer må vedtas enstemmig. En sangha er også den høyeste rettslige instans, og er således juridisk uavhengig. En sangha kan likevel søke hjelp fra en annen sangha, eller fra eksperter på monastisk juss (vinayadhara) som tilhører en annen sangha, for å løse vanskelige saker eller for å mekle i tvister.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.