Brit mila, betegnelse på fjerning av forhuden (omskjæring) på jødiske gutter og mannlige konvertitter. Denne handlingen markerer innlemmelse i pakten som iflg. 1 Mosebok 17,10–12 ble inngått mellom Gud og Abraham og alle hans etterkommere. 

Omskjæring av gutter er fremdeles en av de tradisjonene som overholdes av de aller fleste jødiske familier, også av ikke-ortodokse og ikke-troende. For svært mange er dette en viktig del av jødisk identitet og kultur.

Selve omskjæringen og den tilhørende religiøse seremonien foretas på guttens åttende levedag, forutsatt at det dreier seg om en frisk gutt. Ellers venter man til guttens helsetilstand tillater inngrepet. En brit mila kan også foretas på en sabbat, en dag da man ellers ikke skal foreta ikke-livsnødvendige medisinske inngrep.

I henhold til jødisk tradisjon er det farens ansvar å få sønnen omskåret, men selve inngrepet foretas av en spesialist (mohel), hvis mulig i nærvær av minst ti myndige menn (minyan). (I flere nyere jødiske retninger kan nå også kvinner telle med i en minyan.) Gutten blir velsignet og får sitt navn i forbindelse med sin brit mila. Seremonien avsluttes med en fest for familie og venner.

Innenfor de ikke-ortodokse jødiske retningene, som konservativ jødedomreformjødedom og rekonstruksjonisme, har enkelte i de senere år reist spørsmål rundt omskjæring av gutter. Dette henger også sammen med den generelle samfunnsdebatten rundt temaet i USA, der omskjæring har vært utbredt, også blant ikke-jøder. 

Mange reformjøder lar nå sine sønner omskjære av leger, noe som ikke regnes som en fullverdig brit mila av ortodokse jøder. 

Det blir nå også utviklet alternative jødiske navneseremonier for gutter, som brit shalom. Disse innebærer ikke omskjæring.  Enkelte av de ikke-ortodokse retningenes rabbinere sier seg nå villige til å lede slike seremonier.

    Foreslå endringer i tekst

    Foreslå bilder til artikkelen

    Kommentarer

    Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

    Du må være logget inn for å kommentere.