Jordulv, også kalt sibethyene, er en rovdyrart i hyenefamilien.

Pelsen er mattgul, gulhvit eller rødbrun. På kroppen er det flere svarte striper, både loddrett på kroppsidene, langs midten av ryggen, samt tverrstriper på bena. Den har også en karakteristisk man, som kan reises ganske høyt. Kroppen er ca. 80 cm lang, halen ca. 30 cm, skulderhøyden 40–50 cm og vekten normalt 8–12 kg, av og til opp i mot 20 kg. Tannsettet er ufullstendig, og kinntennene er redusert til små plugger som sitter langt fra hverandre. Dette sammen med at den har fem tær på fremføttene, i motsetning til de øvrige hyenenes fire, har gjort at den systematisk sett tidligere har blitt ført til snikekattfamilien eller til en egen familie. Men jordulvens bygning, antall kromosomer og blodprotein viser klart at den står hyenene nærmest.

Jordulven er insektetende og lever nesten utelukkende av termitter, men kan også ta egg, åtsler og mindre pattedyr. Den lever i åpent terreng, gressmark og savanner, buskmark og steinlendte strøk. Arten forekommer i to adskilte områder i Afrika; fra helt sør i Egypt til Tanzania, samt fra det sørlige Angola og Zambia til Sør-Afrika.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.