Artikkelstart
Halloween, på norsk allehelgensaften, er en feiring som finner sted på kvelden 31. oktober. På halloween kler barn seg ut i skumle kostymer. Utkledd som for eksempel skjeletter, gjenferd eller monstre, går de i grupper fra dør til dør i nabolaget, ringer på og roper «knask eller knep». Den som ikke åpner, eller ikke vil gi «knask» som godterier eller frukt, blir truet med «knep» og rampestreker.
Faktaboks
- Uttale
- hælouˈi:n
- Etymologi
- fra engelsk, en folkelig sammentrekning av All hallows eve, ‘alle helliges kveld’, det vil si kvelden før allehelgensdag. Denne folkelige formen var særlig i bruk i de katolske delene av Storbritannia (Irland og Skottland).
Ungdommer som markerer halloween kler seg ofte ut og har kostymefest, men går gjerne ikke «knask eller knep». Voksne markerer halloween ved å pynte i og utenfor huset, og viser på denne måten at de ønsker å dele ut godteri eller annen «knask» til de utkledde barna. Den mest karakteristiske pynten er lykter laget av uthulte gresskar med skumle ansikter. Disse gresskarlyktene, som har blitt det viktigste symbolet for halloween, har lange tradisjoner.
I katolsk skikk er allehelgensdag en dag for å hedre og minnes de døde. Kvelden før allehelgensdag, altså allehelgensaften, holder de katolske kirkene gjerne en våkenatt (vake). På slike våkenetter var det før i tiden vanlig med en folkelig feiring utenfor kirkene. Feiring på allehelgensaften var påvirket av gamle lokale førkristne skikker knyttet til de døde (fedrekult).
Allehelgensaften kom til USA med innvandrere fra Europa, og utviklet seg videre der. I løpet av 1900-tallet ble halloween en folkelig ikke-religiøs feiring, særlig populær blant barn og unge. Gamle skikker knyttet til døden ble videreført med skrekkblandet fryd, men uten større baktanker. Etter årtusenskiftet har denne amerikanske versjonen kommet tilbake til en rekke land i Europa, også Norge.
Halloween er en karnevalsaktig feiring der vanlige sosiale regler tilsynelatende oppløses for en kveld. På halloween skjer dette ved at barna, utkledd og stikk i strid med vanlig folkeskikk, ringer på dører og truer med knep hvis de ikke får knask. Lignende skikker finner man i svært mange kulturer, et hjemlig eksempel er den skandinaviske skikken med å gå julebukk.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.