halloween

Halloween av José Luis Murillo/flickr.com. CC BY NC ND 2.0

Halloween er natten før allehelgensdag, 1. november. Navnet er en sammentrekning av det engelske navnet på allehelgensaften, "Allhallows Eve". Halloween feires med at barn kler seg ut og går fra dør til dør. De sier "Knask eller knep?", den norske oversettelsen av "Trick or treat?", og får godteri fra folk i nabolaget. Halloween feires også med utkledningsfester for voksne, og forbindes gjerne med utskårne gresskar og skrekkfilmeffekter.

Halloween har sin opprinnelse fra England og Irland, men kom til Norge som en kulturimpuls fra USA. Dagen feires nå overalt i den vestlige verden. I Norge fikk halloweenfeiringen et gjennombrudd på begynnelsen av 2000-tallet.

Halloweenfeiringen har røtter i den katolske allehelgensdagen. Den har tatt opp i seg trekk fra flere hedenske høstfester, blant annet den romerske festivalen for Pomona og kelternes fest for dødsguden Samhain. Den sterke dødssymbolikken i amerikansk halloweenfeiring med skjeletter, hodeskaller, flaggermus og teaterblod er inspirert av den meksikanske allehelgensfeiringen, De dødes dag. 

Tradisjonen med å gå fra dør til dør har sin opprinnelse i 1800-tallets allehelgensfeiring. Ifølge folketroen kunne de døde ferdes fritt allehelgensaften. De reiste rundt i store følger, som ble kalt oskorei eller åsgårdsrei, sammen med nisser, alver og annet skrømt. I både Irland og England var det vanlig at ungdom gikk i maskerte åsgårdsreier mellom gårdene. I Irland gjorde de pek og spiste matofferet som var satt frem til de døde. I England banket de på og ba om sjelekaker. I Irland skar de også ut lykter av grønnsaker, men de brukte turnips, ikke gresskar.

Irske og britiske emigranter tok med seg tradisjonene til USA, der feiringen fant sin nåværende form. På 1930-tallet var det politiske kampanjer mot halloweenfeiringen i USA, men skikken ble ufarliggjort av at de yngste barna ble hovedpersonene. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

9. oktober 2013 skrev Annika Nicole Daly

Her er det en feil i artikkelen. Det står at: "Halloween er opprinnelig en tradisjon fra USA, men den feires overalt i den vestlige verden." Så skrives det: "Irske og britiske emigranter tok med seg tradisjonene til USA" - Siste utsagn er korrekt, Halloween stammer fra Irland. Da er det ikke opprinnelig en tradisjon fra USA! Det er oppreinnelig en tradisjon fra Irland som USA tok over pga alle emigrantene. I løpet av årene har den endret seg litt etter litt til å bli den tradisjonen vi kjenner i dag. Halloween har blitt verdenskjent pga USA.

12. oktober 2013 svarte Marte Ericsson Ryste

Hei,
Takk for kommentar. Du har helt rett i at dette ble feil. Jeg har nå endret teksten over.

Med vennlig hilsen
Marte Ericsson Ryste
Redaksjonen

31. oktober 2014 skrev Kristoffer Tangård

Hei!
Det er åpenbart en feil i artikkelen, i setningen: "Halloween er natten før allehelgensdag, 31.oktober." Under artikkelen for allehelgensdag står det "I den katolske kirken er allehelgensdag 1. november. "

12. november 2014 svarte Ina Louise Stovner

Takk for kommentar. Datoen er nå rettet opp.

Hilsen
Ina Louise Stovner

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.