Pinse av /Wellcome Collection. CC BY 4.0

pinse

Maleri fra 1534–1535. I apostlenes gjerninger står det: «Og det viste seg for dem tunger likesom av ild, som delte seg og satte seg på hver enkelt av dem.»
Pinse av . Falt i det fri (Public domain)
Illustrasjon fra middelaldermanuskriptet Hortus delicarum fra 1100-tallet.
av . Falt i det fri (Public domain)

Pinse er en kristen høytid som feires til minne om da Den hellige ånd kom til apostlene. Ifølge fortellingen i Det nye testamentet lot Den hellige ånd apostlene snakke på andre språk enn sitt eget, så alle folkeslag kunne forstå forkynnelsen av budskapet om Jesus (evangeliet). Dette kalles tungetale.

Faktaboks

Etymologi
av gresk pentekoste, ‘den femtiende (dag)’

Første pinsedag feires den sjuende søndag etter første påskedag, mens andre pinsedag feires første mandag etter første pinsedag. Pinse er Kirkens tredje store fest, etter jul og påske.

Blant kristne trossamfunn er det særlig pinsebevegelsen som legger vekt på tungetale.

Fortellingen

Fortellingen om hvordan Den hellige ånd kom på mirakuløst vis står i Apostlenes gjerninger i Det nye testamentet. Det fortelles at apostlene ble fylt av Den hellige ånd, at det falt tunger av ild over dem, og at «de begynte å tale på andre språk etter som Ånden ga dem å forkynne» (kapittel 2, vers 4). Folk fra mange forskjellige land som oppholdt seg i Jerusalem, hørte apostlene snakke på deres eget språk. Dette viser til fortellingen om Babels tårn i Det gamle testamentet, der Gud straffet folket ved å forvirre dem så de ikke forsto hverandres tale. På pinsedag er det det motsatte som skjer; folk begynner å forstå hverandre igjen, selv om de ikke har samme morsmål.

Feiringen

I kirken har pinsen vært feiret siden tidlig på 200-tallet, til minne om da Den hellige ånd kom til apostlene. Samtidig markerer dette den kristne kirkens grunnlegging, og pinse blir feiret også for dette. Den første tiden var feiringen av pinse lagt til en søndag, for å markere avslutningen på den femti dager lange festtiden etter påske. Fra 1000-tallet begynte man å feire pinse over flere dager.

I Det gamle testamentet

I Det gamle testamentet er pinse en takkefest for kornhøsten (tredje Mosebok kapittel 23, vers 15–21 og femte Mosebok kapittel 16, vers 9–12). Senere ble pinse også knyttet til minnet om mottakelsen av Lovens tavler på Sinai-fjellet femti dager etter utgangen av Egypt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg