Hus pyntet til halloween

Gresskarlykter til pynt utenfor et hus.

Av /NTB/ Samfoto.

Gresskarlykter er lykter laget av uthulede gresskar og formet som skumle ansikter. Skikken med å lage slike lykter, tenne dem og sette dem utenfor døra når mørket faller på er karakteristisk for dagens feiring av halloween.

Faktaboks

Også kjent som

Jack-o'-lanterns

Tradisjonen henger sammen med det som trolig er irske førkristne forestillinger om allehelgensaften. De skremmende ansiktene i lyktene skal forestille døde sjeler som streifer rundt i de levendes verden denne natta. I Storbritannia lagde man tradisjonelt lykter av rotgrønnsaker, for eksempel fôrbeter eller kålrot. Utvandrere tok feiringen med seg til USA, og begynte å lage lyktene av det amerikanske gresskaret i stedet, som både er større og lettere å hule ut. I nyere tid har så denne amerikanske måten å lage lyktene på kommet tilbake til Europa, og gresskarlyktene har blitt et symbol på den internasjonale halloweenfeiringen. I dag selges det masseproduserte gresskarlykter av ulike typer og materialer i tiden før halloween.

Bakgrunn

I Storbritannia lagde man tradisjonelt lykter med skumle ansikter av uthulede rotgrønnsaker.

/The Museum of Country Life, Irland.
Lisens: CC BY 2.0
Slik lager du gresskarlykt

Slik lager du gresskarlykt. Å lage gresskarlykt er en ny skikk i Norge. Mange lager slike gresskarlykter sammen med barna i dagene før halloween, og i handelen er det nå ofte store amerikanske gresskar å få kjøpt.

Slik lager du gresskarlykt

Lyktene knyttes særlig til det skumle naturfenomenet som på norsk kalles lyktemenn; små blafrende flammer som iblant beveger seg i små hopp over myrlendt jord. På engelsk kalles dette Will o' the wisp. De uthulede lyktene kalles på engelsk ofte Jack-o'-lanterns. Navnet spiller både på naturfenomenet Will o' the wisp, men også på irske legender om lurendreieren Jack. Felles for disse fortellingene er at Jack etter sin død hverken slipper inn i himmelen eller i helvete, og nå streifer rundt med en lykt gjort av en uthulet bete og litt kull han har fått med seg fra djevelen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg