Calaveras i Mexico
Calaveras er kunstneriske representasjoner av hodeskaller, og et viktig element under feiringen av de dødes dag.

De dødes dag, på spansk Dìa de los Muertos, er den meksikanske feiringen av allehelgensaften (halloween), allehelgensdag og allesjelersdag, som feires i hele den katolske verden den 31. oktober, 1. og 2. november. Den finner sted over store deler av Mesomerika, og har røtter i prekolumbiske kulturer og deres fedrekult.

Faktaboks

Også kjent som

Dìa de los Muertos

Klassiske elementer i feiringen er meksikansk ringblomst, tente lys og Calaveras. Calaveras er kunstneriske representasjoner av hodeskaller, ofte tilvirket av leire, eller som små kaker av sukkermasse.

Tradisjonelt settes det opp husaltere der familiens døde hedres med portretter, meksikanske ringblomster, lys, mat og Calaveras. Mange besøker gravene til sine kjære, steller dem og har en familiesamling der. Feiringen har stått på UNESCOS verdensarvliste over immateriell kultur siden 2008.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg