Formaldehyd, metanal, er en fargeløs gass med stikkende lukt. Formaldehyd er det enklest oppbygde aldehyd og har kjemisk formel HCHO. Det er det direkte oksidasjonsprodukt av metanol og kan selv oksideres til maursyre: Kan fortettes til en væske med kokepunkt −21 °C. Giftig og fremkaller lett allergier. Fremstilles ved katalytisk oksidasjon av metanol eller petroleumsgasser (metan, etan, propan)

\[\ce{CH3OH ->[\text{oks}] HCHO ->[\text{oks}] HCOOH}\]

Formaldehyd undergår lett forskjellige polymerisasjoner og kondensasjoner, blant annet dannes de krystallinske stoffene trioksymetylen og tetraoksymetylen, som fordamper uspaltet ved oppheting. Videre kan man få polyoksymetylen (paraformaldehyd) som ved oppheting spaltes til monomert formaldehyd.

Brukes som et meget virksomt desinfeksjons- og konserveringsmiddel (ikke for næringsmidler) dels i form av en ca. 40 % vandig løsning (formalin) og dels i form av paraformaldehyd, som overføres i gassform ved bruken. Formaldehyd har stor anvendelse i organisk-kjemisk industri, for eksempel til fremstilling av acetalplast og plast og lim basert på urea-, melamin- og fenolharpikser og i syntetisk industri for øvrig samt i fargerier og garverier.

Formaldehyd er et av de relativt få organiske molekyler som er påvist i verdensrommet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.