formaldehyd

Strukturformel for formaldehyd

Artikkelstart

Formaldehyd, metanal, er en fargeløs gass med stikkende lukt. Formaldehyd er det enklest oppbygde aldehyd og har kjemisk formel HCHO. Det er det direkte oksidasjonsprodukt av metanol og kan selv oksideres til maursyre: Kan fortettes til en væske med kokepunkt −21 °C. Giftig og fremkaller lett allergier. Fremstilles ved katalytisk oksidasjon av metanol eller petroleumsgasser (metan, etan, propan)

Faktaboks

Uttale
formaldehˈyd

\[\ce{CH3OH ->[\text{oks}] HCHO ->[\text{oks}] HCOOH}\]

Formaldehyd undergår lett forskjellige polymerisasjoner og kondensasjoner, blant annet dannes de krystallinske stoffene trioksymetylen og tetraoksymetylen, som fordamper uspaltet ved oppheting. Videre kan man få polyoksymetylen (paraformaldehyd) som ved oppheting spaltes til monomert formaldehyd.

Anvendelse

Brukes som et meget virksomt desinfeksjons- og konserveringsmiddel (ikke for næringsmidler) dels i form av en ca. 40 % vandig løsning (formalin) og dels i form av paraformaldehyd, som overføres i gassform ved bruken. Formaldehyd har stor anvendelse i organisk-kjemisk industri, for eksempel til fremstilling av acetalplast og plast og lim basert på urea-, melamin- og fenolharpikser og i syntetisk industri for øvrig samt i fargerier og garverier.

Formaldehyd er et av de relativt få organiske molekyler som er påvist i verdensrommet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg