gallussyre

Molekylmodell av gallussyre. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Rød kuler står for oksygenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
gallussyre
Lisens: CC BY SA 3.0
Strukturformel for gallussyre
gallussyre
Lisens: CC BY SA 3.0

Gallussyre, (av galleple), 3,4,5-trihydroksybenzosyre, fargeløst eller svakt gulaktig krystallpulver med smeltepunkt 222 °C. Tungt løselig i kaldt vann, lettløselig i varmt vann og i alkohol. Gallussyre har kjemisk formel C6H2(OH)3COOH og er en énbasisk syre avledet av den treverdige fenolen pyrogallol, 1,2,3-trihydroksybenzen.

Forekomst

Gallussyre er en meget utbredt plantesyre og finnes bl.a. i gallepler, teblad, eikebark, granatrotbark osv., dels i fri tilstand, men mest ester- og glykosidaktig bundet i garvestoffer av typen tannin.

Fremstilling, bruk

Fremstilles ved spalting av tannin i en fermenteringsprosess eller ved behandling med varm, fortynnet syre. Gallussyre virker sterkt reduserende, særlig i alkalisk løsning. Med treverdige jernsalter gir den et blåsvart bunnfall. Ble tidligere brukt til fremstilling av blekk. Utgangsstoff for produksjon av mange fargestoffer og farmasøytiske preparater samt syntetiske garvestoffer. Tjener dessuten som utgangsstoff for fremstillingen av pyrogallol.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg