gallussyre

Molekylmodell av gallussyre. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Rød kuler står for oksygenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
gallussyre
Lisens: CC BY SA 3.0
Strukturformel for gallussyre
gallussyre
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Gallussyre er en kjemisk forbindelse av karbon, hydrogen og oksygen. Forbindelsen er et fargeløst eller svakt gulaktig krystallpulver med smeltepunkt 222 °C. Gallussyre er tungt løselig i kaldt vann, men lettløselig i varmt vann og i alkohol.

Faktaboks

Etymologi

av galleple

Også kjent som

3,4,5-trihydroksybenzosyre

Det systematiske navnet til gallussyre er 3,4,5-trihydroksybenzosyre. Gallussyre har kjemisk formel C6H2(OH)3COOH og er en énbasisk syre avledet av den treverdige fenolen pyrogallol, 1,2,3-trihydroksybenzen.

Forekomst

Gallussyre er en meget utbredt plantesyre og finnes blant annet i gallepler, teblader, eikebark og granatrotbark, dels i fri tilstand, men mest ester- og glykosidaktig bundet i garvestoffer av typen tannin.

Fremstilling, bruk

Gallussyre fremstilles ved spalting av tannin i en fermenteringsprosess eller ved behandling med varm, fortynnet syre. Gallussyre virker sterkt reduserende, særlig i basisk løsning. Med treverdige jernsalter gir den et blåsvart bunnfall. Tidligere ble syren brukt til fremstilling av blekk. Gallussyre er utgangsstoff for produksjon av mange fargestoffer og farmasøytiske preparater samt syntetiske garvestoffer. Den brukes også som utgangsstoff for fremstillingen av pyrogallol.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg