Jesaja, profetbok i Det gamle testamente, inneholder tre ulike samlinger profetord. Den første Jesaja var profet i Judariket, kalt til sin gjerning omkring 748 f.Kr. Han virket meget lenge, kanskje til slutten av 700-tallet. Han har skildret sin kallelsesvisjon i Jes 6, og hans ord som for det meste består av formaninger og domsord, er overlevert i Jes 1–39. Ikke alt i Jes 1–39 kan føres tilbake til Jesaja, således er f.eks. kap. 24–27 en sen apokalyptisk tilføyelse.

Kap. 40–55 tilskrives derimot den såkalte Hjemkomstprofeten, Devtero-Jesaja (Den annen Jesaja), som i likhet med Jesaja er en av de store skikkelser blant Israels profeter. Han var virksom ca. 540 f.Kr., og budskapet inneholder trøste- og frelsesord til Judas innbyggere i den vanskelige situasjonen som var oppstått etter Jerusalems fall i 586 f.Kr.

De siste kapitlene (56–66) er blitt til enda senere.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

11. april skrev anna M

En rekke religiøse hevder av Jesajaboken i sin helhet er skrevet på 700-tallet f.kr. av profeten Jesaja. Hvilket grunnlag har man for å datere halve boken til senere tider? Finnes det beviser for at deler av den er skrevet senere enn 700f.kr.?

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.