dataprogram - opphavsrett

Dataprogrammer kan være gjenstand for opphavsrett, når de oppfyller de alminnelige vilkår for vern etter åndsverkloven. Vernet etter åndsverkloven gjelder den individuelt pregede utformingen av programmet, ikke ideene eller algoritmene i det.

Ifølge loven gjelder, med mindre annet er avtalt, at den som har rett til å bruke et dataprogram, har rett til å kopiere, endre og bearbeide programmet i den utstrekning det er nødvendig for å bruke programmet i samsvar med dets formål. Uansett hva som er avtalt, har han rett til å fremstille sikkerhetseksemplar i den utstrekning det er nødvendig for utnyttelsen av programmet. Der gjelder også særlige bestemmelser om utnyttelse i forbindelse med utvikling av funksjonelt samvirke med annet dataprogram (reverse engineering).

Kopiering i maskinlesbar form krever ellers alltid samtykke fra den som innehar opphavsretten, selv om kopieringen skjer til privat bruk. Maskinlesbare eksemplar av dataprogrammer kan verken leies ut eller lånes ut til allmennheten uten samtykke fra rettighetshaveren. Som utleie regnes også organisert bytte. Det antas at det i Norge lages ulovlige kopier (piratkopier) av dataprogrammer til en verdi av flere hundre millioner kroner hvert år.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg