En virtuell maskin er en emulator med tilhørende kjøretidsomgivelser som gir en datamaskin mulighet til å samtidig kjøre flere isolerte virtuelle miljøer med applikasjoner og egne operativsystemer.

Faktaboks

Uttale
virtuˈell maskin

Tidligere ble virtuelle maskiner mest brukt for å kunne kjøre applikasjoner som i utgangspunktet ikke passet maskinens arkitektur eller instruksjonssett. I disse tilfellene hadde de virtuelle maskinene et enkelt kodebibliotek som lot applikasjonen kjøre. I dag benyttes virtuelle maskiner vel så mye som testmiljøer under utvikling eller av sikkerhetsmessige årsaker, og de virtuelle maskinene kjører som regel komplette operativsystem.

Virtuelle maskiner har en stor fordel i at de enkelt kan flyttes mellom ulike fysiske maskiner, samt at det enkelt kan tas en backup av hele maskinen (både brukerfiler og systemfiler).

Servere driftes i dag stort sett som virtuelle maskiner (virtuelle servere) på en fysisk server. Dette gjør at man lett kan kjøre mange separate oppsett og konfigurasjoner på samme maskin, uten at de påvirker hverandre. Dette forenkler drift, og har også en vesentlig gevinst innen sikkerhet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg